Равноправност по Лагумџијиној мјери

Жељка Домазет
Равноправност по Лагумџијиној мјери

Да је конститутивност и равноправност народа у ФБиХ, која је загарантована Уставом и БиХ и ФБиХ само мртво слово на папиру, доказује чињеница да од Дејтонског споразума до данас Срби никада у Федерацији нису били равноправни са друга два народа.

Од избора до избора, од именовања, до нових постављања, од шест кључних позиција Срби никада нису добили двије, а врло често су годинама два дома федералног Парламента радила са крњим српским клубом. Прије десет година на ту мајоризацију упозорио је и Уставни суд БиХ и високи представник Волфганг Петрич, али ни до данас тај дебаланс није исправљен. У прошлом сазиву власти Бошњаци су имали три челне функције. У овом сазиву начињена је платформашка прекомпозиција, па су тренутно у Федерацији Хрватима припале три, Бошњацима двије, а Србима је додијељена једна позиција и то функција главног тужиоца.

Када се мало дубље анализирају позиције које су додијељене Хрватима, јасно је да ове три позиције ни у ком случају не одражавају изборну вољу хрватског народа, јер су на њих изабрани људи за чије именовање Централна изборна комисија није дала зелено свјетло.

У првом реду ријеч је о предсједавајућем Дома народа федералног Парламента и предсједнику Федерације БиХ. Сваки озбиљан Хрват рећи ће да Живко Будимир нема подршку Хрвата, а за Каролину Павловић готово нико, ни по звању, ни по знању, а ни по залагању за хрватске националне интересе није чуо.

Предсједница Уставног суда ФБиХ би по функцији коју обавља, иако је Хрватица, морала једнаким очима штити интересе и Бошњака и Срба и Хрвата. Дакле кад је именована и засјела на ову челну позицију морала је да заборави да је Хрватица.

Када је ријеч о позицијама српског народа оне су намијењене искључиво кадровима СДП-оваца, односно онима које Златко Лагумџија кад му год затреба извлачи из рукава.

Тако је потпредсједник ФБиХ Светозар Пударић могао да догура само до потпредсједничке функције и за положај Срба у Федерацији брине као о лањском снијегу. Готово сви посланици и у Представничком и у Дому народа Парламента ФБиХ су управо Лагумџијини кадрови и мало је вјероватно да ће ико од њих зарад својих интереса покушати да расвијетли и разријеши нагомилане проблеме Срба у Федерацији, којих је сваким даном, у овом назови мултиентитету, све мање.

Настави ли се ова пракса, коју су дебело трасирали платформаши, ФБиХ ће врло брзо постати ентитет по Лагумџијиној мјери, гдје ће се Срби и Хрвати питати и одлучивати колико и покојници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана