Равно до дна

Жељка Домазет

Да је ова земља дошла до дна, показују и посљедњи протести који су одржани пред зградом правосудних институција БиХ које је, иако није желио јавно да призна, организовао министар безбједности БиХ Драган Мектић.

У свакој нормалној земљи, а ова тај епитет већ одавно не може понијети, сваки министар безбједности би поднио оставку уколико не би били спријечени ненајављени и неодобрени протести. У БиХ и то, као и сви могући апсурди, пролази.

С друге стране, ако се уђе у структуру оних који су изражавали незадовољство и протестовали, јасно је да већина међу њима има мноштво кривичних пријава, као што их има и сам министар. Ако се томе дода и чињеница да је ријеч о министру који је и српски кадар и да му скандирају како је већи Бошњак од многих и да за њега у вријеме рамазанског поста клањају у џамијама, онда је заиста све добило конотације које не би пале на памет ни најмаштовитијим сценаристима и режисерима.

Протести шаљу поруку да свако онај ко добије било какву кривичну пријаву, против кога се води судски процес, па чак и они који су на страни Исламске државе ратовали по страним ратиштима могу данас-сутра да организују протесте и траже оставке и смјене судија и тужилаца. Ако се такође томе дода да су око правосудних институција на нивоу БиХ биле поредане и ратне заставе такозване Армије РБиХ, онда није искључено да данас-сутра видимо и заставе ИС-а и да све прође и ненајављено и без икаквих санкција.

У овој земљи су ријетки они који су задовољни радом правосуђа, како на нивоу БиХ, тако и на нижим нивоима, али начин како се и из којих разлога настоји срушити све што је саграђено и што свакако треба унаприједити или још боље вратити у дејтонске оквире говори да неко ову земљу гура у додатно безакоње и још веће блато.

Индикативно је такође да слово о правосуђу актуелним актерима држе они који су прије ових челника имали прилику да га реформишу или унаприједе, а то нису учинили. Дакле, овдје није ријеч о жељи да се правосуђе унаприједи, него да се поново врати у оквире када се процесима управљало из одређених политичких кругова у земљи или ван ње.

Довољно је поменути само бившу предсједницу Суда БиХ Медџиду Кресо, која је у истом дану себе именовала и за првог човјека Суда БиХ и члана Високог судског и тужилачког савјета. И птице на грани знају да је она била пулен СДА и да је ова странка руководила многим стварима у правосудном комплексу. Стога и не чуди што управо челници ове странке поздрављају Мектићеве потезе и протесте.

Не излијечи ли се правосудни систем ове земље од разних утицаја са стране и подлегне ли притисцима, доћи ћемо у ситуацију да ће криминалци и они који би требало да буду иза решетака почети да воде главну ријеч и протестовати кад им падне на памет и гдје год пожеле.

Сигурно је да то не би никога изненадило.+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана