Ратници

Жељка Домазет

Да је БиХ легло радикалних исламиста који су спремни на све зарад остваривања својих наума свакодневно потврђују догађаји и информације у овој земљи, али и ван њених граница.

Од прошлогодишњег доношења закона којим је одлазак на страна ратишта и финансирање тих одлазака тешко кривично дјело, Агенција за истраге и заштиту (SIPA) ревносно је хапсила особе које су одлазиле и одлазе на ратишта, нарочито у Сирију, али и поред те чињенице БиХ још није здушно показала вољу да се на ваљан начин обрачуна са овом пошасти.

За само пола године SIPA је ухапсила чак 35 особа које су у вези са терористичким активностима, али од свих тих људи тренутно се само суди Хусеину Билалу Боснићу, док су сви други ухапшени пуштени на слободу.

Према информацијама Тужилаштва, на ратишту у Сирији и Ираку налази се чак 175 ратника из БиХ, а 26 их је погинуло. Према подацима страних агенција, има их много више.

Ипак, и поред тих информација, ова земља, по свему судећи, нема намјеру да се адекватно разрачуна са екстремистима који не презају ни од чега да би реализовали наум да свијетом завлада радикални исламизам.

Чињеница да у појединим дијеловима БиХ живе заједнице које не поштују законе ове земље и без икаквих посљедица и страха на своје куће каче заставе терористичке организације Исламска држава само је још један доказ да у бх. друштву нема озбиљне политичке воље да се ослободи радикализма на који упозоравају и најмоћнија земља свијета, све свјетске безбједносне структуре и цивилизоване земље.

То што на овај проблем нема адекватног одговора ни безбједносних, а ни правосудних институција, те чињеница да они који су чак и више пута хапшени па пуштани на слободу завршавају наново на ратиштима Сирије и Ирака, те да су неки од њих тамо и погинули, најочигледнији је доказ да ова земља задуго неће направити јасну разлику између екстремизма и слободног изражавања вјере.

Очито је да ће токови новца који бх. ратницима за радикални ислам стиже из арапског свијета, па и из Канаде и Америке, бити још дуго активни, а путеви за Сирију и Ирак проходни. А они којима је стало да ову земљу одведу међу цивилизоване породице мораће сачекати нека боља времена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана