Ратници и потјернице

Жељка Домазет

Темпирана бомба која већ годинама чучи у БиХ су, ван сваке сумње, припадници радикалних исламистичких група на чије се постојање у овој земљи дириговано затварају очи.

Да те групе годинама роваре по овој земљи, најбољи су доказ и ратна одсијецања глава, различити терористички напади попут оног у Бугојну и напад на америчку амбасаду у Сарајеву.

И поред чињенице да безбједносне структуре у БиХ имају податке да је на ратишта у Сирију и Ирак организовано отишло више стотина ратника џихада, да готово пола године постоји законски основ да се казне и они и организатори њиховог одласка јер је ријеч о једном од најтежих кривичних дјела, поразна је чињеница да ниједна потјерница ни за једним од њих није расписана. А зна се какву они опасност представљају за БиХ.

Вођа радикалних исламиста који је већ отишао из БиХ да ратује за Исламску државу Нусрет Имамовић годинама је по џамијама и на различитим скуповима отворено пропагирао радикализам, објављивао говоре и видео-снимке са тих скупова, али у БиХ се на такве ствари није реаговало ни дјеловало. Енормним сумама новца је на ратишта слао људе који су гинули или одлазили и долазили у БиХ, зависно од тога какву је ко од њих "ратну срећу имао", али у овој земљи се ћутало о свему.

Док је БиХ свјесно затварала очи на тињајућу бомбу у својим њедрима, Савјет безбједности Уједињених нација и Стејт департмент су Нусрета Имамовића и још неке џихадисте ставили на црну листу. И након тога ни Суд ни Тужилаштво ове земље не реагују. И даље Интерполове потјернице нема.

Нису ријетки били и примјери да би безбједносне структуре у овој земљи хапсиле ратнике џихада, али након кратког задржавања, па чак и суђења пуштани су на слободу, да би потом поново одлазили  на страна ратишта. Такав примјер је Емрах Фојница, који је након што је ослобођен оптужби за учешће у нападу на Амбасаду САД отишао у Сирију и Ирак и као бомбаш самоубица разнио и себе и на десетине невиних људи.

До када ће ова земља, која декларативно стреми према Европској унији, и поред упозорења са највиших безбједносних инстанци из цијелог свијета и најкредибилнијих међународних институција, ћутати и превиђати чињеницу да проблем постоји, тешко је предвидјети.

Али да ће јој се такве ствари дебело обити о главу, јасно је као дан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана