Ратни злочини

Свјетлана Шурлан

Рјешавање предмета ратних злочина по ко зна који пут, у посљедњих 20 година, нашло се у фокусу у БиХ.

У вријеме док је о овом питању главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц разговарао с носиоцима правосудних функција у Мостару, у Бањалуци је у Народној скупштини РС вођена расправа о раду правосуђа, те изражено незадовољство рјешавањем предмета ратних злочина. Коначно су се сви сложили с тим да процес рјешавања предмета ратних злочина не даје адекватне резултате, а признање за то стигло је чак и од Брамерца, али и из Високог судског и тужилачког савјета БиХ.

Да епилога нема за многобројне предмете који леже у судским и тужилачким ладицама јавност у Српској свјесна је већ годинама.

Од рата до данас породице жртава чекају на извођење пред лице правде одговорних за злочине из "Тузланске колоне", за злочине муџахедина у БиХ над припадницима Војске РС, као и за оне почињене у логорима "Дретељ" и "Челебићи".

Ту су и злочини из спортске дворане "Мусала" у Коњицу, а нема одговорних ни за злочине евидентиране и предмету "Осам војника ЈНА-Велики парк", "Добровољачка улица", "Централни затвор", логори "Виктор Бубањ", "Дом Младен Стојановић", "Жељезничарско индустријска школа - ЖИШ", те за злочине из мјеста Отока, Алипашино поље, Храсница, Пофалићи, Трново...

За све ове предмете из МУП-а Српске је институцијама БиХ достављена документација, али епилога нема.

Према подацима из прошле године постоји још око 1.300 неријешених предмета ратних злочина, а свега 214 њих је окончано од 2004. до 2013. године.

Иако је рок да најтежи предмети ратних злочина буду ријешени до краја ове године, евидентно је да је тај рок узалудно постављен и да неће бити испуњен.

Рок да буду ријешени сви предмети је 2023. година, а како се ствари крећу, питање је да ли ће бити испоштован.

Велика вјероватноћа је да неће јер не постоји спремност свих да признају и суоче се са злочинима почињеним у име народа којем припадају. Та неспремност огледа се и кроз структуре власти, а само због неусвајања стратегије за реформу сектора правде у БиХ плата за укупно 142 тужиоца, судије, стручна савјетника, сарадника и административно-техничка радника који су радили на процесуирању предмета ратних злочина, више се не исплаћују.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана