Ратни покличи са “Кошева”

Дарко Грабовац

Фудбал, та најважнија споредна ствар на свијету, један је од показатеља колико је у БиХ подијељено друштво. Навијачи Сарајева, у јавности познатији као “Хорде зла”, нашли су за сходно да на првенственој утакмици са требињским Леотаром, “честитају” 21. рођендан Aрмији РБиХ па су на трибини стадиона “Кошево” развили велики транспарент са њеним именом.

Спортски терени би требало да буду “оперисани” од политичких парола, национализма, шовинизма и свега оног што подсјећа на крваве деведесете. Међутим, “Хорде зла” су поново почеле са ратним покличима који су својевремено и кренули из Сарајева.

То, на срећу, није промакло арбитру из Бањалуке Огњену Ваљићу који је стриктно држећи се правила у два наврата прекинуо утакмицу и тражио уклањање увредљивог транспарента.

Иако је само поштовао прописе, из Сарајева је изнесена бујица оптужби на арбитра из Републике Српске. Забога, ко се то дрзнуо па још из Бањалуке да дирне у транспарент посвећен такозваним бх. патриотама које су тобож браниле државу од тамо неких “агресора” који су рођени и живјели у истој држави. У тој и таквој Aрмији био је бјелосвјетски шљам из Aвганистана, Сирије, Судана и осталих извозника тероризма који су у “име Aлаха” чинили масовне злочине. У њој су били и огрезли сарајевски криминалци, али и школовани официри бивше ЈНA који су стечено знање злоупотребљавали и наређивали злочине. Због тога само помињање Aрмије РБиХ недвосмислено асоцира на зло.

Уље на фудбалску ватру долила је Дисциплинска комисија Фудбалског савеза БиХ која је у уторак експресно казнила бањалучки Борац (по ко зна који пут ове сезоне) са 1.500 марака због недоличног скандирања навијача и требињски Леотар са 2.000 марака због лоше организације утакмице. Када је почела расправа о Сарајеву и спорном транспаренту, одмах је дошло до опструкција од чланова Комисије из ФБиХ. Да апсурд буде већи побунили су се делегати из реда хрватског народа. Да ли су на тај начин жељели да заштите клубове из западне Херцеговине гдје је усташка иконографија честа на стадионима или је посриједи нешто друго остало је непознато.

Дисциплинци су јуче требали да “одрежу” казну Сарајеву, али нису могли да се окупе, што опет говори да је ријеч о опструкцији. Очигледно да су на сцени двоструки аршини, јер када су у питању клубови из Републике Српске увијек постоји кворум, а нема недоумица у тумачењу одредаба правилника па су казне редовна појава. У супротном, дигне се “кука и мотика” да клубови из ФБиХ прођу без или са што блажом казном.

На потезу су фудбалски радници из Републике Српске који треба да заштите наше клубове.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана