Ратне заставе

Горан Маунага

Шта очекивати сутра, у случају да се, не дај Боже, погорша безбједносна ситуација, од полицајаца РС који се фотографишу с ратним знамењима, грбовима РБиХ, заставама Армије РБиХ и те фотосе постављају на своје "Фејсбук" профиле?

Да се шири та незаконита и ружна "пракса" бошњачких политичара и званичника који ратна знамења годинама користе у својим канцеларијама у званичним државним институцијама, доказ је и фотографија на којој с ратним обиљежјима РБиХ позирају полицајци Полицијске станице Власеница Рашид Зекић, Асмир Сарачевић и Елвир Патковић.

Политичари такве и сличне потезе међусобно изгладе, али то што су урадили полицајци, у које народ директно гледа као заштитнике од криминалаца, на некога од кога зависи безбједност појединаца, а често и живот и смрт, носи посебну тежину.

Уз то, сликање са ратном заставом, нажалост, у овом је случају само кап која је прелила чашу јер никаква тајна није да становништво Власенице од наведених полицајаца страхује већ дуже вријеме и да их Власеничани оптужују за тешка кривична дјела - шверц дроге, оружја, стоке…

О томе становници ове општине говоре јавно, послали су допис МУП-у РС, у више наврата су Власеницу облијепили лецима у којима се упозорава на криминал.

Постоји обиман полицијски записник о томе како је њихов предводник организовао шверц стоке, али то што га је Тужилаштво БиХ два дана пред полицијску акцију "Скела" скинуло са списка осумњичених само говори о чињеници да он и његова екипа имају заштиту политичких моћника.

Несумњиво је да ће они опет покушати да их заштите и послије гафа са ратном заставом АРБиХ, али овог пута не би требало да све прође глатко.

У Центру јавне безбједности Бијељина кажу да провјеравају чињенице у вези са фотографисањем полицајаца са ратном заставом Армије РБиХ.

С обзиром на то да је правилом службе предвиђено санкционисање јавног истицања ратних симбола, може се очекивати да буду дисциплински санкционисани и удаљени с посла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана