Ратна штета

Горан Маунага
Ратна штета

Још један правни преседан начињен је у БиХ када је у једном дану из Сарајева против Републике Српске стигло 1.400 тужби за надокнаду ратне нематеријалне штете и одштетних захтјева у износу од 900 милиона марака.

У вријеме када, захваљујући правосуђу, браћа Aлијагићи тероришу РС, на сцену излази нови процес са дебелом политичком позадином, која носи високи ризик по саму БиХ.

Ради се о новом покушају, ко зна којем по реду у посљедње вријеме, да се економски уништи Српска. Зато овог пута треба у рјешавање тог спора укључити најјаче правне стручњаке из РС и региона иако велики допринос мора дати и политика, јер се ту, прије свега, ради о политичким тужбама које су прикривене под ратним репарацијама.

Овај случај још је један доказ да су бошњачки представници изгубили политичку битку против Српске, што је признао и шеф СДП-а Златко Лагумџија. Зато је покренут план Б и покушај урушавања Српске преко подривања њене економске моћи.

Иако се до пресуде у овом случају може чекати и до пет година, треба хитно реаговати, јер се ради о опасном упозорењу. Јасно је да политички иницијатори ових тужби не желе помирење у БиХ за разлику од Српске која жели нормалан живот, због чега се и није бавила оваквим подметањима.

Центар из којег је организовано подизање тужби правни основ налази у хашкој пресуди бившем генералу Војске РС Станиславу Галићу за прекомјерно гранатирање Сарајева. Питање је зашто се са тужбама чекало до сада када је Хашки трибунал давно изрекао пресуду Галићу. Очигледно је ово погодан тренутак за нови напад на Српску, која је послије избора постала темељ стабилности БиХ.

Док правосуђе сатанизује РС, друга страна је потпуно запостављена. Обустављена је истрага за злочине почињене у "Тузланској колони", годинама нема процесуирања Добровољачке улице, као ни злочина над Србима у Херцеговини, а ад акта је стављена и истрага против генерала Aтифа Дудаковића.

Наравно да ту спадају и брзо ослобађање Ејупа Ганића, као и невјероватне пресуде против РС у "случају Aлијагићи". Поменутом циљу служе још неки предмети на којима ради Уставни суд БиХ, али и деценијско одгађање маркирања ентитетске границе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана