Ратарска мука

Маријана Миљић Бјеловук

Пољопривредници у Републици Српској послије само мјесец и по дана морали су поново да засучу рукаве и почну са сјетвом онога што су већ посијали јер су поплаве које су захватиле Српску са њива однијеле велики дио усјева.

Елементарне непогоде, које ову област "начињу" из сезоне у сезону пољопривреднике су довеле до дубиозе, јер поред поновног мукотрпног рада ратари морају да посежу за додатним задужењем како би имали какав-такав род и како би могли преживјети.

Поплаве, суше, град пустоше пољопривреднике у РС због чега је велики број њих претходних година "дигао руке" од обрађивања њива. На ораницама је остао само мали број земљорадника, а који се ових дана могу видјети на парцелама у Бијељини, Шамцу, Добоју, те другим подручјима која су захваћена поплавама како пресијавају своје њиве.

Поновним радом ратари сигурно неће моћи надокнадити штете, које према првим процјенама износе око милијарду марака, али знају да је то једини начин да прехране породицу па је већина њих прионула на посао не жалећи труда.

У овој невољи, како кажу, највише им значи комшијска солидарност, а у помоћ су им притекли и дистрибутери, те Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС који су доставили прве количине сјемена ранијих сорти зрења за подручја која су највише била погођена поплавама.

Помоћ и подршка ће им и те како требати и даље, и сигурно ће бити и пружена, па могу рачунати на отписивање дуга и додатне подстицаје. Међутим, уложени труд и плодове које су ускоро могли убирати нико неће моћи да им надокнади.

Сада је неопходно што прије испунити све оно што је обећано ратарима, јер сјетва не може да чека, а новац им је пријеко потребан. Борба сељака за боље сутра очигледно не престаје, а тој борби треба да се прикључе сви јер без пољопривредне производње, која је основна стратешка дјелатност сваког друштва, неће само бити гладни пољопривредници већ и остали становници Српске.

У супротном ратари ће бити препуштени сами себи и онај мали број сељака који је остао одустаће од сталне борбе против елементарних непогода и пресијавања ораница.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана