Рат и мир

Вељко Зељковић
Рат и мир

У Вашингтону ће од 9. до 11. јула бити одржан самит НАТО-а, током којег ће бити прослављен 75. рођендан ове војне алијансе. Састанку ће присуствовати 32 лидера земаља чланица, као и представници партнерских земаља, укључујући поједине арапске и државе азијско-пацифичког региона.

На дневном реду је неколико важних питања. Прво ће се одобрити кандидатура Марка Рутеа на мјесто новог генералног секретара. Овом приликом разговараће се и о противдејству Кини, а у оквиру овог питања биће потписан посебан споразум са Јапаном, Јужном Корејом, Аустралијом и Новим Зеландом. Подсјећања ради, на просторима Индо-Пацифика већ постоји војни савез назван АУКУС. Главна тема ће ипак бити догађаји у Украјини. Очекује се да ће НАТО чланице објавити колико ће новца дати Украјини. Крајем маја, Јенс Столтенберг предложио је да се Украјини даје 40 милијарди долара годишње. Ово, међутим, није наишло на консензус, јер поједине земље не желе ту врсту обавезе. Поред тога, на овом састанку требало би да буде говора и о реформи НАТО система војне помоћи. У ту сврху биће створена нова структура НСАТУ. Она ће координисати обуку украјинског војног особља и снабдијевање оружјем. Структуру ће предводити амерички генерал, који ће одговарати команданту НАТО снага у Европи Кристоферу Каволију, а штаб ће бити отворен у Висбадену у Њемачкој. Такође се очекује да ће током самита Американци и њихови савезници најавити пребацивање новог наоружања у Кијев, укључујући системе ПВО “патриот” и НАСАМС, али и да се на маргинама овог састанка говори о кадровским промјенама у украјинском руководству.

Када је у питању захтјев Кијева, да се Украјина прими у НАТО савез, вјероватно ће се опет овој земљи свашта обећати, куле и градови, разне мапе пута, поготово јер слиједе предсједнички избори у САД, али без конкретног датума. Укратко речено, наставиће се стара игра, а која је и увукла Украјину у рат са моћном Русијом. На маргинама овог самита требало би очекивати и незваничне састанке предсједника Володимира Зеленског са власницима крупног капитала, који би требало да буду главни актери у обнови Украјине. Прије пар седмица и сам Зеленски је истакао како не би било фер недозволити западним компанијама да не учествују у овом уносном послу. Када се подвуче линија, НАТО земље нису спремне да зауставе рат у Украјини. Штавише, спремни су да га додатно заоштре слањем нових и већих количина наоружања с којим би Кијев могао гађати и по унутрашњости Русије. Због тога је и мировна иницијатива мађарског премијера Виктора Орбана, који је претходних дана посјетио Русију и Кину, а планира отићи и у САД - вјероватно осуђена на пропаст. Нажалост! А Орбан упозорава да би и Европа могла бити увучена, односно гурнута у отворени рат с Русијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана