Растрошни парламентарци

Жељка Домазет

Посланици и делегати у Парламенту БиХ већ годинама су најплаћенији у земљама региона и од већине земаља у Европи, што је само по себи срамотно када се има у виду чињеница да се не могу ни изблиза похвалити учинком својих мање плаћених колега у другим земљама.

Поред енормних плата које износе као годишња примања већине пензионера који су радили цијели радни вијек, људи чија се имена, мање-више, нађу сваке четири године на изборим листама редовно посежу за још којекаквим бенефицијама, чији се број и не зна.

Ревизори који су ове године били шкрти на додјељивању негативних мишљења открили су да сви посланици и делегати мјесечно примају и којекакве паушале веће од 700 марака. Енормне количине новца су потрошили и на изнајмљивање станова, а неки од њих, видјевши у томе шансу, овај новац су искористили да би купили станове који ће им послије четворогодишњег мандата остати као трофеј.

У овој институцији из које би требало да потекну критике, иницијативе и захтјеви за кажњавање оних који се недомаћински односе према буyетском новцу, тај исти новац су арчили немилице. Да је у БиХ добро бити уз скуте овим трошаyијама, показује и чињеница да су им и возачи имали плаћене трошкове мобилних телефона, дупле дневнице за вријеме викенда, када би их возили до породица да се виде с њима како не би изгубили осјећај за топлину дома.

Како је парламентараца знатно више него што на располагању имају службених аутомобила, они који су користили властите дебело су наплатили све то, тако да су од силног новца који су по различитим основама трпали у своје yепове на крају мандата могли да купе нове.

Ако се има у виду чињеница да је Парламент БиХ, који броји нешто јаче од 200 запослених, на располагању имао више од 15 и по милиона марака у прошлој години и да је сав тај новац спискан за готово никакав рад, онда не чуди чињеница да се само у БиХ нерад дебело плаћа и исплати.

Не буде ли се у овој земљи унијело више реда у парламентарне клупе и међу оне који би требало да буду глас народа, тај исти народ ходаће гладан поред "претешких" им народних трибуна. Како је БиХ и даље, ипак, демократска земља, прилику да кажу шта мисле о овом и оваквом понашању својих представника, грађани ће имати већ за мало јаче од годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана