Раштимовани оркестар

Ведрана Кулага Симић

БиХ је специфична балканска земља у којој све коцкице још нису дошле на своја мјеста ни након готово три деценије од краја крвавих сукоба, а тренутна ситуација на терену не улива наду да ће нешто преокренути набоље у скорије вријеме.

Једна од ријетких ствари на којој нам комшије, али и далеко развијене земље Европе и свијета, могу позавидјети је статус који има администрација на нивоу БиХ у односу на остатак грађана који исту држи на својим леђима. Додуше, све теже.

У министарствима, агенцијама, канцеларијама, као и другим институцијама БиХ, похрањено је око 22.000 радних књижица. То би, можда, било за сваку похвалу да је ријеч о нормалној земљи која свакодневно напредује, која има добру привреду, а не за земљу апсурда, политичких сукоба у којој се закони и други акти махом пишу, ето, да се напишу, а не да се поштују.

Један од посљедњих доказа за то стигао је из Агенције за државну службу БиХ, чији су руководиоци послали озбиљно упозорење руководиоцима силних институцијама да је крајње вријеме да се држе слова закона, а не да раде према неким, својим неписаним правилима.

Анализирајући стање на терену утврдили су да многи олако потписују, односно одобравају захтјеве за плаћено одсуство са посла, а да не поставе иједно питање или траже образложење због чега треба да им изађу у сусрет.

Такво поступање, осим што је спорно с аспекта закона јер је дефинисано у којим случајевима службеник може да оствари то право, није добро ни када се погледају дневни, мјесечни и годишњи издаци за плате и накнаде запослених на том нивоу власти у овој и оваквој земљи.

БиХ, наиме, важни за сиромашну земљу, али када се зна да се сваки мјесец искешира око 50 милиона марака за плате само оних који су посао добили на нивоу БиХ, та чињеница пада у воду, а бахатост долази до изражаја.

Годинама се води полемика о томе, али још не тако гдје би и требало, које су од 75 институција потребна БиХ и са колико службеника јер је овај садашњи број велика омча око њеног врата.

Посебан проблем у цијелој причи представља чињеница да су институције препуне страначких функционера, симпатизера и оних које са руководиоцима на власти вежу крвне везе, а који, чак у неким изузецима, немају никаквог искуства ни знања за послове на које су именовани.

Када се подвуче црта јасно се види да је БиХ још далеко од зелене гране и да ће овај оркестар у којем свако свира како хоће, а не како треба морати да се поправи или окрене нови лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана