Раштимовани оркестар

Жељка Домазет

БиХ већ мјесецима потреса мигрантска криза, али је Савјет министара тек на овоседмичној сједници усвојио закључке и план мјера које има намјеру да спроведе да би могли дјеловати.

Ова чињеница јасно потврђује да су све одлуке и поступања која су била прије верификације закључака заправо биле ствар самовоље и хира, што је нанијело несагледиву штету.

Ова ситуација у којој су поједини министри вукли, народски речено, Задру, а други Шибенику била је доведена до усијања и мало је фалило да се Савјет министара распадне и да они који држе колико-толико до дигнитета ове институције и свог властитог напусте овај циркус и да другима који сматрају да њихове потезе треба да слушају сви нивои власти, мада их нису питали ни за мишљење ни за ставове, ставе до знања да се Устав ове земље мора поштовати.

Потези које су вукли Министарство безбједности и његови челници те Министарство за људска права и избјеглице довели су до тога да је Херцеговачко-неретвански кантон, односно хрватски посланици у скупштини тог кантона, одлучили да затраже одговорност и министра безбједности БиХ Драгана Мектића и расправу о безбједносној ситуацији након што им је у Мостар доведено на стотине миграната без њиховог питања за које нико не зна ни ко су ни одакле су. Имајући у виду чињеницу да Савјет министара ради као раштимовани оркестар, да се повлаче потези као резултат самовоље, а не усаглашених ставова, јасно је да у овој земљи из дана у дан могу да се очекују још већа криза и бламаже различите врсте. У земљи у којој владају самовоља и неодговорност јасно је да неће бити просперитета ни напретка још задуго.

Када се томе дода и чињеница да више нико не зна колико је у њој заглављено илегалних миграната, међу којима има и оних који су спремни за различите незаконите активности, не чуде подаци да из ње одлази све што има било какве могућности да на другим просторима нађе своје мјесто под сунцем. У свему овоме не чуде најаве да је већ одавно постала простор на којем се вуку потези који се могу сврстати у оне за рубрику вјеровали или не.

Како Савјет министара ради не чуде најаве да ће ова земља засигурно постати оаза за шишмише и земља у којој становници немају никакву заштиту. Али, Савјет министара је одлучио да ће је шишмиши имати.

Имајући све ово у виду, и не чуди што је давно велики Иво Андрић за БиХ изрекао најбољу дијагнозу - Тамо гдје престаје свака логика, почиње Босна и Херцеговина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана