Растеретити привреду!

Ма­ри­на Чигоја

Пословна заједница у Српској још једном је упозорила на тешко стање у привредни и још једном затражила да надлежни реагују.

Економска политика свакако је један од докумената који, крајем сваке године, изазове велико интересовање, а неријетко и буру реакција синдиката, привредника и цјелокупне јавности. Своје приједлоге и мјере за побољшање економске слике Српске привредници су већ изнијели. Враћање стопе пореза и доприноса на ниво од прије избијања свјетске економске кризе и повећање неопорезивог дијела на ниво најниже плате у РС, рефундација породиљског боловања у бруто износу, рјешавање неликвидности привреде и ванбуџетских фондова, мјере подршке и подстицаји, само су неки од захтјева на чијем рјешавању привредници инсистирају. Хоће ли представници власти и у којој мјери имати слуха за проблеме са којима се привредници суочавају видјећемо већ у идућих мјесец до два, када би о овом документу требало да се расправља са социјалним партнерима.

Чињеница је да су привредници и до сада давали приједлоге, али да они нису увијек и у потпуности били прихваћени. Нема сумње да су мјере за растерећење пријеко потребне и да је свака помоћ добродошла. С обзиром на то да привреда већ дуже вријеме грца у дуговима и да се скоро сва предузећа боре са проблемом неликвидности, сигурно је да би само смањење стопе пореза и доприноса имало веома позитиван утицај и допринијело рјешавању тих проблема.

Такође, питање на којем привредници већ дуже вријеме инсистирају је доношење новог закона о раду, али тај закон још увијек није дошао на дневни ред, прије свега због јаког отпора синдиката. И поред њиховог противљења, пословна заједница од тог закона очито не одустаје. Занимљиво је да се ове године, међу приједлозима привредника, нашао и захтјев да они буду укључени у процедуру именовања министра задуженог за привреду и индустрију.

Привредници су своје захтјеве изнијели, а с обзиром на нагомилане проблеме, нова влада Српске ће озбиљно морати да засуче рукаве како би се стање поправило. Једно је сигурно, привреда се мора растеретити и подстицати уколико се ови проблеми заиста желе ријешити, а самим тим и смањити стопа незапослености.+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана