Раст цијена

Маријана Миљић
Раст цијена

Становници Републике Српске током читаве године били су суочени са брзим растом цијена прехрамбених производа. Међутим, поскупљења се изгледа неће зауставити ни на крају ове године, већ ће истим или бржим темпом наставити и почетком идуће године, јер је већ најављено поскупљење цигарета и гријања.

Минимална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Српској у новембру износила је 1.338 марака и већа је за 17 марака у односу на октобар, док је октобарска потрошачка корпа већа за 15 марака од септембарске. Нико нам не даје одговор зашто вриједност потрошачке корпе расте из мјесеца у мјесец, док прогнозе говоре да ће тај тренд бити настављен.

Становници Српске не могу да уђу у неку од продавница и маркета а да остану запањени појефтињењем некога производа. Више се сигурно толико и не изненаде на поскупљење, јер су их трговци на то навикли.

Посебно је проблематично да најчешће поскупљују основне животне намирнице. Тако је претходног мјесеца забиљежен скок цијена воћа и поврћа, шећера, масти, маслаца. На то се надовезао и раст цијена становања и превоза.

Сигурно се више нико и не сјећа колико је пута у овој години поскупило гориво, да би ка крају достигло вриједност од 2,10 марака по литру.

Због такве структуре производа и услуга који поскупљују, број становника који је захваћен поскупљењима је велики, укључујући и пензионере, социјалне случајеве и раднике са најнижим примањима.

Aко некоме може послужити за утјеху исту судбину у неконтролисаном расту цијена са Републиком Српском дијеле и земље у региону, које из мјесеца у мјесец биљеже нова поскупљења.

У отвореној економији продавци веома лако могу да злоупотријебе слободно формирање цијена. Слиједом логике најчешће се одлучују за подизање цијена хране, играјући на сигурну карту да становништво мора да купује да би преживјело.

У таквој ситуацији нам не преостаје ништа друго него да сањаримо да ће продавци имати барем мало милости, па да и кад дижу цијене поскупљења не буду драстична.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана