Расправа о Суторини

Жељка Домазет

Да БиХ није циркус држава сама по себи, већ би одавно потписала и ратификовала споразум о граници са Црном Гором и тиме би ове двије државе постале прве у региону које немају спорних питања када је ријеч о границама.

Надлежне комисије обје земље годинама су сједјеле, вијећале и донијеле приједлог уговора о граници. Како су у овој земљи увијек јаче струје нереда и проблема од оних који желе да се проблеми ријеше и уведе ред, тек када је све било готово из рукава се извукао проблем Суторине која приликом међународног признања БиХ као државе није била у њеном саставу.

Да је ријеч о добро изрежираној причи показала је јавна расправа, заказана на захтјев Парламента БиХ након што су бошњачка удружења и политичари потегнули ово питање, а на коју су позвани најеминентнији стручњаци међународног права, чланови Предсједништва БиХ, Савјета министара, Министарства спољних послова... Чињеница да се нико од њих није појавио јасно показује да је од почетка овдје ријеч о политичком таласању, а не никако о правном питању.

О "тежини" расправе најбоље говори податак да су главну ријеч о Суторини водили представници машинског, филозофског и медицинског факултета те је због тога сасвим јасно да је БиХ у самом старту "без аргумента пошла у сватове" и да је већ извјесно да би у евентуалном спору могла претрпјети већу штету и проћи ко бос по трњу.

Поред тога, оно што је посебно забринуло, је то што су учесници јавне расправе који су тврдили да отварање тог питања није добро због стабилности у региону и због добросусједских односа, те да би распакивање Дејтонског мировног споразума било опасно по БиХ, били онемогућавани да изнесу свој став уз добацивања и псовке.

"Такви не требају да говоре". "Такви нам не требају", "Не причајте свашта" друга непримјерена оспоравања тврдњи да за БиХ није добро да се доведе у ситуацију да из Суторине испливају нове подјеле, још су продубила овај проблем и са правног га вратиле на политички терен.

Показало је и да би под претпоставком да би данас-сутра пред Међународним судом Суторина и била уцртана у границе БиХ, осим проблема са Црном Гором дошло до разрачунавања унутар БиХ око тога да ли треба да припадне Републици Српској, односно Требињу из кога је отишла или постане неки нови дистрикт што траже предлагачи резолуције у којој се захтијева да се не потпише уговор о граници којим би Суторина припала Црној Гори. *

Комић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана