Расправа о пропустима

Жељка Домазет

Да ли ће у институцијама БиХ коначно да се деси помак када је ријеч о енормним количинама новца које цуре на различите стране због различитих пропуста, показаће посебна сједница Парламента БиХ на којој би посланици детаљно требало да прочешљају ревизорске извјештаје за десет институција које су у претпрошлој години добиле мишљење са резервом.

Мада је челнике ових институција већ саслушала надлежна Комисија за финансије и буџет и у вези с тим питањем донијела закључке, ово саслушање челних људи који су најодговорнији за пропусте, могло би значити макар мали помак у увођењу дисциплине у трошењу новца и усклађивању прописа и, самим тим, коначно увођење реда.

Чињеница да је само нешто јаче од три одсто буџета институција који је намијењен нивоу БиХ, потрошено на законит начин, довољан је аларм да се нешто мора учинити и хитно направити поспремање.

Ако се има и виду чињеница да највећи буџетски корисници од почетка имају драстичне примједбе ревизора и да се на том плану ништа не поправља, није ништа друго до јасан сигнал да коначно за пропусте неко мора да сноси посљедице.

Оно што је посебно забрињавајуће, јесте то да су међу институцијама на које ревизори имају велике примједбе због пропуста сваке врсте, и оне из безбједносног и правосудног сектора које би морале прве да реагују када је ријеч о безакоњу.

У овој земљи није ријеткост ни да надлежне институције, у првом реду Савјет министара, нису учиниле ништа да ускладе законске прописе како се пропусти из године у годину не би понављали.

Ништа није учињено да би се унаприједио систем јавних набавки који је окарактерисан као једна од највећих слабости институција у коме су законске шупљине коришћене да би се новац трпао у џепове оних који су били у ланцу.

Не буду ли посланици на посебној сједници на којој су, како су најавили, прочешљати детаљно све институције које су имале највише пропуста, учинили одређене потезе којима ће се измаћи фотеља свима онима који се огријеше о закон и бити смањена буџетска средства онима који их несавјесно и незаконито троше, и та сједница биће само још једна представа за народ од које нико неће имати користи.

За надати се да овога пута неће бити тако.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана