Распиривање ватре

Горан Маунага

Кандидат СДА за начелника Сребренице Ћамил Дураковић неколико дана пред изборе, тврдећи да "Сребреница не смије опет пасти" и да ће "бити посљедица по БиХ ако изгубимо Сребреницу", јавно је употријебио Макијавелијеву максиму по којој циљ не бира средства.

Уношење страха међу бираче изјавама у чијој се позадини назире пријетња ратом нема никакве везе са демократијом, начинима вођења изборне кампање, политичким платформама, страначким програмима ни са поштеном изборном утакмицом.

На то да СДА спроводи политику која не бира средства увјерили смо се још 1992. године, па је јасно да је та политика оно што је данас најмање потребно Сребреници, БиХ, региону.

Дураковићева процјена да је ситуација у Сребреници уочи избора "напета" те његово састанчење с лидерима свих бошњачких странака на тему Сребренице његове су личне ствари и то се не коси са законима и правилима.

Али говорити, наводно у интересу забринутих грађана, да "у случају губитка Сребренице слиједе посљедице за цијелу државу", јесте пријетња и уношење страха међу гласаче с циљем њиховог присиљавања на гласање за Дураковића.

Сви кандидати на изборима, па тако и они у Сребреници, снаге треба да омјере аргументима, свим оним позитивним стварима које су урадили или ће урадити, оним што ће становницима донијети њихов избор те квалитетима за које ће се залагати.

Они треба јасно да кажу зашто грађани треба да гласају за њих и да дају гаранције да ће оно што су обећали и испунити, најављујући који су приоритети у њиховом раду ако буду изабрани.

Умјесто тога, Дураковић и прваци осталих бошњачких странака тврдњама да "Сребреница не смије опет пасти" распаљују опасне ватре, алудирајући на страдања током ратне 1995. године која, ето, могу бити спријечена искључиво избором Дураковића за начелника Сребренице.

У предизборној кампањи не би смјело да буде пријетњи ратом ни уношења немира у народ, дизања тензија ни манипулисања страхом становника.

Поготово зато што нема говора о томе да би у БиХ, у било ком случају, могло бити рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана