Распетљавање

Жељка Домазет

Прва половина септембра по свему судећи показаће у БиХ ко је спреман за поспремање узавреле политичке ситуације, а ко за продубљивање кризе која ову земљу држи већ дуже вријеме.

Сви они који иоле прате политичке прилике у овој исцрпљеној земљи, без дилеме ће рећи да се она константно налази у некаквим прекомпозицијама и комбинаторикама и да се од општих избора који су одржани прије готово двије године не зна ко се с ким договара и ко на кога може да рачуна.

Сви они који су очекивали да ће одлука Уставног суда БиХ покренути ствари са мртве тачке и да ће допринијети распетљавају прилика грдно су се преварили, јер се од покретања иницијативе за смјену министара из СДA до одлуке Уставног суда, толико тога издешавало да сама одлука највише правосудне институције у БиХ више готово ништа и не значи.

Овим се свакако потврдила стара теза искусних политичара да у овој земљи ниједна одлука Уставног суда БиХ није помогла смиривању и разрјешењу ситуације.

Док су неки чекали шта ће рећи Уставни суд дотле је покретач иницијативе за смјену министара СДA, Златко Лагумџија још више закомликовао прилике и почео да се понаша као Тито из времена тоталитарног режима.

Овај сљедбеник комуниста је почео да се понаша као предсједник не само СДП-а него и цијеле БиХ, па је под изговором европских и реформских потеза намјерно заборавио на Устав ове земље и почео издавати налоге другима како да се понашају и у БиХ и ван ње. Сви ти потези којима је очигледно додатно закомпликовао прилике превршили су мјеру да су представници Републике Српске одлучили да затраже и његову смјену.

Да ли ће бошњачке странке и сви они који већ дуже вријеме на сва звона тврде да им је и Златка и његових потеза већ преко главе одржати ријеч и подржати Лагумџијину смјену показаће дани који слиједе.

Уколико заиста буду од ријечи све се може ријешити до званичне предизборне кампање, а ако не буду онда ће се још једном у овој земљи потврдити да јој је политичка неизвјесност ближа од Устава и да ријеч и потпис у њој ништа не значе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана