Распад система

Жарко Марковић

Спољна политика БиХ потпуно се распала под ударом украјинске кризе.

 

И прије почетка сукоба на истоку била је климава, а у посљедњих осам-девет дана нестала је нетрагом у беспућима свих наших унутрашњих ломова. У данима када се свијет, веле они мало боље упућени, налази на прекретници, БиХ остаје располућена на властитим раскрсницама, а на тој спољнополитичкој активна су само два смјера. Сарајевски који гура по свом газећи преко свих других актера политичке борбе у земљи и бањалучки који не може учинити ништа да заустави трио ББЖ (Бакир, Бисера, Жељко), осим да шаље отворена и полуотворена писма.

У данима кад је бошњачки дио ФБиХ славио тзв. дан независности, први пут су углас реаговали сви српски амбасадори и конзули, одбивши да примјене инструкцију Турковићеве. Тада је и наивцима било јасно да овдје свако води своју спољну политику уз једну битну напомену - Сарајево је тренутно у офанзиви.

И тако је БиХ данас на мапи оних који нису увели, али подржавају увођење санкција Русији од стране земаља ЕУ. Тако се БиХ нашла и на листи земаља чланица УН које су осудиле руску агресију. И у наредним данима ће се наћи на другим сличним листама, што ће из Бањалуке бити жестоко осуђено.

Осим самовоље, сарајевску гарду одликује и позамашна доза лицемјерја, али и намјерно искривљеног тумачења чињеница и докумената. Као у случају фамозне Изјаве Предсједништва БиХ о ситуацији у Украјини 2014. године. На том папиру, на примјер, не пише баш ништа што би могло да буде темељ за садашње дјеловање ББЖ трија. Осим ако они немају примјерак на каквом другом писму, босанчици можда.

***

На сцени је и потпуни распад још једног система. Оног јавног радиотелевизијског, на нивоу БиХ. Информација је превише, као и уплетених људи. Међу њима и Милорад Додик лично кога је директорица Бх. радија информисала о ситуацији. Додик је тада навео да је цјелодневни програм поводом “дана независности” емитован на БХТ-у сраман и усмјерен против српског народа, на шта су реаговали “Бх. новинари” најжешће осуђујући “директно мијешање” Додика у уређивачку политику и програмски садржај јавног сервиса. Ако је констатација да је програм био сраман мијешање, шта би могли да кажу за оне који су га креирали. Уредничка независност? Ма, хајте, молим вас.

***

Бранислав Зељковић се није честито ни одморио након изласка из притвора, а већ му је пронађена замјена на позицији директора Института за јавно здравство. У оквиру коалиционог договора, из коалиционих редова за коју (замјену) се гласа без да се поставља пуно питања. Пандемија, а то вели и Ален Шеранић у данашњем “Глас плусу” није успјела да сруши здравствени систем Републике Српске, али коалициони договори су јачи од било које пандемије.

***

Ненад Нешић је у петак открио карте и завршио распад јединственог опозиционог блока који, ваља и то рећи, никад реално није ни постојао. Први пут у историји ДНС ће, поручио је Нешић, имати кандидате за инокосне функције. Коначно, ето неке историјске користи од изласка из коалиције са СНСД-ом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана