Распад система

Вељко Зељковић

Пред вратима Европе налази се пет милиона миграната, које би турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган могао искористити као моћну карту у уцјенама западних земаља за добијање финансијске помоћи.

Турска економија нашла се посљедњих неколико мјесеци на удару САД. Вриједност лире, националне турске валуте, у овом добро осмишљеном нападу готово је преполовљена.

Званични Вашингтон Анкари на овај начин поручује - да више неће толерисати војну и економску сарадњу Турске и Русије. Трамп је на овај начин Ердогану поручио и како у свијету постоји сама једна империја, и то она којом руководе моћни и неформални свјетски центри моћи с оне стране баре.

Посљедице овог сукоба осјетиће многи. Економски аналитичар Момир Булатовић сматра да би се ова криза могла проширити и ван граница Турске, те узрочно-посљедично погодити простор Балкана, али и Европске уније.

Да је којим случајем још генерални секретар НАТО савеза, Хавијер Солана би то назвао колатералном штетом.

А у Европи спавају, ваљда несвјесни да Ердоган у својим рукама држи Пандорину кутију коју, уколико буде довољно испровоциран од Америке, може отворити у сваком тренутку. Он у рукама држи праву “атомску бомбу”, коју би у сваком тренутку могао бацити на Европу.

Нови мигрантски талас би попут цунамија уништио све пред собом.

Поред свих проблема са којима се тренутно мучи европска заједница, питање нове мигрантске кризе је посљедње што јој треба у овом тренутку.  

Јер, због конструкционе грешке, ова грађевина се полако урушава. Разлога има много, а први лежи у повећању моћи и овлашћења Брисела на рачун држава чланица.

Други разлог је сам евро. Он је већ разорио бројне државе и посвађао народе, а још није испољио све своје мане и недостатке.

Силна и добро плаћена администрација у Бриселу годинама са Анкаром избјегава причу о уласку Турске у ову заједницу. С разлогом или не, небитно је.

До сада је Ердоган ријетко користио ову моћну карту звану - мигранти. Али уколико осјети да је остао сам, са собом ће низ литицу, у амбис зван финансијски колапс, повући још многе.

Па и ЕУ, којој би се на тај начин прописно “реванширао”.

Ни омалена БиХ, са својих три и нешто милиона становника, не би могла преживјети ову испровоцирану најезду нових миграната, који би попут роја скакаваца могли прекрити наше просторе.

Није тајна да је Европска унија направљена по узору на Југославију. Некадашњу нам државу су уништиле САД, јер им је тада на балканским просторима требао један “мали прљави рат”.

Да ли се нешто мање од тридесет година касније понавља иста прича, али овог пута са европском заједницом?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана