Расипништво

Маријана Миљић
Расипништво

Ревизорски извјештаји показали су да су Фонд здравственог осигурања и “Жељезнице РС” рупе без дна које усисавају и оно мало новца што се успије скупити од преоптерећене привреде.

ЖРС у свом финансијском извјештају прикриле су најмање четири милиона марака губитака, док је ФЗО РС посегао за 20 милиона марака новог кредита иако више тешко да и сам зна колико новца дугује апотекама, предузећима и здравственим установама. Резултат тога је лоша политика пословања.

Гутачи милиона који се вуку на плећима грађана Републике Српске и уништене привреде, коју ће на крају новим наметима, да би управо њих сачували, потпуно угушити, на све то крију резултате рада и петљају. “Жељезнице” крију своје губитке које је открила ревизија, а фондови лаке руке посежу за новим задужењима и поред милионских дуговања које им је направило неспособно и у удобне столице уљуљкано руководство.

Ништа од тога се не би десило да менаџери нису именовани по страначком, умјесто стручном критеријуму и да им подобност није била приоритетна у односу на искуство и образовање. Имају подршку, зато такви неспособни и остају и опстају.

Да нису њихови, одлетјели би због “лоших међуљудских односа” по старом комунистичком рецепту. Овако ће их брзо ухљебити у другој буџетској институцији или предузећу, да “доприносе својом стручношћу”.

Ова предузећа више и не брину катастрофални резултати рада, јер знају да ће Влада РС “ускочити” увијек када је густо и ријешити њихове проблеме. Навикли су да им се помаже иако нико други до њих самих није крив за ситуацију у којој се налазе.

Која држава и привреда може да издржава Фонд који има десет извршних директора, а сваки од њих још понеког савјетника и на све то катастрофалне резултате рада?

Борба за сваки динар на тржишту је једно, али они који као пијавице исисавају буџет, као да им га је бабо оставио, то још нису научили и не дао бог препустити их тој тржишној борби са свим њиховим “компетенцијама”.

Ко још у овој земљи добија регрес, сем буџетских корисника и радника “Жељезница”, који су грцали у дуговима, па прва средства која су добили као помоћ од Владе, искористили за регрес.

Паре се могу расипати када нису твоје, парола је већине менаџера, док се они малобројни који морају да се довијају да зараде за плате радницима, порез и остале дажбине држави за главу хватају због таквих.

Па, докле тако?!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана