Расипништво без премца

Ма­ри­на Чигоја

Расипништво у институцијама БиХ, на које се годинама упозорава из Републике Српске, по ко зна који пут потврдили су и ревизори који су извјештају о извршењу буџета институција БиХ дали негативно мишљење.

Дефицит од 53,63 милиона марака, огромни неоправдани и неразјашњени трошкови, проблематична запошљавања и пропусти у јавним набавкама само су неки од разлога због којих су институције БиХ добиле непопуларну оцјену ревизора.

Институције БиХ највише новца потрошиле су на бруто плате и накнаде запослених за које је у прошлој години издвојено 522,4 милиона марака. Осим на платама, није се штедјело ни на путовањима. Тако су, док већина "обичних грађана" БиХ једва преживљава од првог до првог, државни службеници о нашем трошку путовали ни мање ни више него бизнис класом, спавали у хотелима виших категорија, присуствовали којекаквим семинарима и конференцијама од којих нико жив није видио никакав ефекат.

Сва бесмисленост земље у којој живимо и њених институција још једном је доказана. Док велика већина грађана једва преживљава, други се "шепуре" по свијету и троше оно што сасвим сигурно нису зарадили.

Проблем запошљавања у институцијама БиХ, које су без сумње једно од најпожељнијих мјеста за (не)рад, одавно је испричана прича. Запошљавање по партијским, родбинским и ко зна каквим све другим везама се наставља, а ви који немате "везу" можда би могли да покушате са неком пунијом ковертом!

Закон о јавним набавкама још један је у низу закона који се често крше. Нетранспарентна додјела послова, без праћења њихове реализације, набавке без икаквог плана, проблем су који се годинама понавља и на чијем се рјешавању не ради ништа.

Ревизори су истакли да је присутан и домино ефекат код потрошње и понашања буџетских корисника, јер се исти пропусти појављују на више адреса. Како и не би. Ако једни узимају колико хоће, а никоме за то не одговарају, зашто то исто не би радили и остали?

Поставља се питање хоће ли и када коначно неко у БиХ одговарати због силних, најблаже речено, пропуста које ревизори већ годинама утврђују. Како сада ствари стоје, то је тешко очекивати. Овај ревизорски извјештај само је још један доказ у каквој земљи живимо и какву власт имамо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана