Расипништво без краја

Милијана Латиновић

Расипништво у институцијама на нивоу БиХ није новост, а да старим навикама оних који сједе у тамошњим фотељама нема краја, показао је и деветомјесечни пресјек извршења буџета.

За рад министарстава, агенција, канцеларија и дирекција од јануара до краја септембра искеширано је готово 600 милиона марака, што је за 9,5 милиона више него у истом периоду лани. Највише су “скочили” издаци за лична примања запослених и материјалне трошкове, а највише новца из касе завршило је у џеповима армије службеника, којих је из године у годину све више.

Милиони су као и до сада искеширани за бројна службена путовања, као и за чланство у разним организацијама.

И док се ови милионски трошкови гомилају из године у годину, на видјело сваког дана излази бесмисленост земље у којој многи грађани једва састављају крај с крајем, а нису ријетки ни они који доручак, нажалост, траже у контејнерима.

Јавност годинама упозорава да се у институцијама БиХ ухљебило превише оних којима је једина мисија да (не) раде ништа, а да за то примају високе плате, док надлежни за то не маре много. На расипништво и бахато понашање службеника на нивоу БиХ годинама су упозоравали и ревизори, дајући негативне оцјене, али то никога није много насекирало. Они који су узимали колико им воља, узимају и даље.

Осладиле им се новчанице које, наравно, нису зарадили са својих десет прстију, па грабе и шаком и капом.

А казне ни на видику. И све док надлежни не предузму нешто и не стану у крај бахаћењу оних које је народ бирао, а који му сада динар из џепа узимају, тешко да ће у БиХ завладати благостање. Крајње је вријеме да се у институцијама на нивоу БиХ уведе ред и да се на одговорност позову сви они који годинама само чувају фотеље и не раде ништа. Част изузецима, који се могу избројати на прсте!

Армија службеника на нивоу БиХ мора престати да се башкари по свијету новцем о којем обични смртници могу само да сањају. Осиромашена привреда и грађани, међу којима су стотине оних на ивици глади, не могу више плаћати њихова путовања и хирове. Ревизори и тужилаштва треба више да засучу рукаве и ухвате се у коштац са овим проблемом прије него што привреда падне на кољена пред енормним апетитима администрације БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана