Расипање новца

Драгана Орловић

У БиХ сви нивои власти и институције имају своје буџете, а самим тим и своје трошкове. И то какве трошкове!

Стање најбоље показују најновији извјештаји Свјетског економског форума, који је анализирао ефикасност трошења јавних прихода, према којима се БиХ нашла, а гдје би друго - већ на самом дну.

У расипању јавног новца горе су, пардон "боље су", само Аргентина и Венецуела, што и није, мора се признати, нека велика утјеха.

Што је најгоре, да би се видјело гдје је БиХ у категорији трошења јавног новца, и није требало да се ради неки специјални извјештај, јер је све то већ одавно познато. Многобројни финансијски извјештаји из године у годину показују и доказују колико се и на који начин троши на нивоу БиХ и колико постојећи државни апарат у ствари "исисава" милионе и милионе из буџета, умјесто да тај новац буде усмјерен у развој привреде и отварање нових радних мјеста, да би се смањила армија незапослених... Али, узалуд!

Расипништву на нивоу БиХ се још није стало на крај, а да ли ће и када ће се то десити, не зна се.

Не зна се ни колико је БиХ до сада коштала Републику Српску, са енормним свотама новца које су отишле за финансирање многобројних институција које тешко да било чему служе, осим што напросто "гутају" јавни новац.

А тај јавни новац је у ствари наш новац. Новац свих становника који редовно плаћају порезе, доприносе и разне врсте накнада и такси, а који заузврат очекују квалитетније јавне услуге, квалитетнији живот.

Тачно је да на свијету не постоји нигдје мања, а компликованија, земља, са замршенијим уређењем и системом, али неке ствари су, ипак, једноставне и захтијевају једноставан одговор и још једноставније рјешење. Рјешење које лежи у спречавању и крају расипништва и одговорнијем понашању институција БиХ.

А за податке о томе како се и колико (не)ефикасно троши јавни новац не требају нам више извјештаји. Ни свјетских форума, ни агенција, ни појединаца. О томе знају сви. Сваки пензионер, сваки радник, па и било које дијете кад би га на улици зауставили и питали. Само, изгледа, не они који би требало да знају и да у вези са тим питањем нешто предузму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана