Рампа за реформе

Свјетлана Шурлан

Реформску агенду усвојили су у јулу сви нивои власти и сви они који сједе у Савјету министара БиХ, Влади РС и Влади ФБиХ сложили су се да је спроведу.

Без обзира на то којој партији припадају, они који чине било који ниво власти у БиХ, подигли су руке да реформе буду спроведене у шест области. То су јавне финансије, опорезивање и фискална одрживост, пословна клима и конкурентност, тржиште рада, социјална заштита и пензије, владавина права и добро управљање и јавна управа.

Један од начина да постигну један од циљева премијери РС Жељка Цвијановић и ФБиХ Фадил Новалић видјели су у измјенама и допунама Закона о акцизама БиХ. Из двије владе тврде да се тиме јачају фондови здравства, односно обезбјеђују приходи којима ће бити финансирана реформа оронулог здравственог система, те да се обезбјеђује новац за инфраструктурне пројекте. Ти пројекти су изградња аутопутева која се финансира из кредита Европске банке за обнову и развој.

Истина је да у агенди стоји да ће власти у БиХ подржати повећање акциза на дуван и алкохол, који ће бити директни приходи фондова здравственог осигурања РС и ФБиХ до краја године.

Агендом се сви нивои власти у БиХ обавезују да ни на који начин неће оспоравати, ометати и блокирати реализацију аранжмана са међународним финансијским институцијама који су директно и индиректно везани за реформске процесе. Под то се свакако могу подвести аранжмани са Европском банком за обнову и развој и градња аутопутева.

Међутим, с друге стране, представници опозиције у Српској сматрају да повећање акциза нема везе с реформском агендом и да ће служити само за попуњавање буџетских рупа.

Без обзира на то што сви пристају на реформе прописане агендом, очигледно је да их сви исто не схватају и да ће сваки потез власти, као и овај, наићи на одређени камен спотицања.

Оно што је неопходно је да прецизно буде дефинисано шта се подразумијева под сваком тачком реформске агенде, који закони и каква повећања, смањења и друге мјере треба да буду донесене.

Већ у новембру власти треба да поднесу први извјештај о спровођењу агенде, али са оваквим темпом и политичким препуцавањем и различитим схватањем прихваћених реформи, очигледно је да неће имати о чему да извијесте европске партнере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана