Рампа за млијеко

Марина Чигоја

Млијеко из БиХ не може на тржиште Европске уније! Дугоочекивана посјета и контрола Канцеларије ЕУ за храну и ветеринарство (ФВО) резултирала је лошим вијестима за фармере у БиХ.

Иако током десетодневне посјете није било никаквих званичних изјава за медије, очекивања домаћих произвођача, али и читаве јавности била су велика. Сви смо већ видјели млијеко из БиХ на европском тржишту, а онда, потпуно (не)очекивано, инспектори из Даблина рекли су "не".

Несхватљив је став представника надлежних институција у БиХ који и након овакве одлуке кажу да "можемо бити задовољни јер је инспекција ФВО констатовала да су уложени значајни напори да би били испуњени потребни стандарди".

О каквом задовољству причамо ако смо до прије десетак дана сви полагали наде управо у овај долазак и у овај преглед од стране ФВО. Да ли сад утјеха треба да нам буде то што ниједна земља у региону, послије прве посјете ФВО мисије, није добила одобрење за извоз?

Не треба заборавити да управо власти БиХ сносе највећи дио одговорности за то што потребни услови нису испуњени. И умјесто да се позабаве тиме, налазе бесмислена оправдања и констатују значајне помаке.

Осим тога, сада је већ јасно као дан да преговори БиХ са ЕУ у вези са царинским олакшицама за Хрватску неће бити лаки. Очигледно је да се и на овај начин покушава извршити додатни притисак на БиХ како би њени преговарачи попустили и омогућили Хрватској бесцарински увоз, који је био на снази прије њеног уласка у ЕУ.

Разлог због којег се ЕУ тако грчевито бори за своју нову чланицу свакако је то што не желе још једну економски посрнулу земљу коју ће морати да носе на својим леђима. Управо због тога ће и учинити све да њихове производе, који нису ништа квалитетнији од наших, пласирају на наше тржиште.

Ова посјета инспекције ФВО то је само потврдила. Ипак, ма колико да је тржиште Хрватске значајно за наше мљекаре, БиХ не би требало да попусти пред овим притисцима, јер би тиме довела у питање читаву домаћу пољопривредну производњу. Тај задатак, очигледно је, неће бити лак, али сигурно је да није ни немогућ. Фармери из БиХ још не могу да рачунају на тржиште Хрватске, али алтернативна рјешења сигурно постоје. Вјерујемо и да ће услови за које је ФВО сада утврдио да не постоје у догледно вријеме бити испуњени и да ће идућа контрола бити позитивна за наше произвођаче.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана