Рампа на Бањ брду

Дарко Грабовац

Бањалука је на ногама због рампе на Бањ брду. Кошаркашким рјечником речено, љубитељи природе и овог чувеног градског излетишта ставили су рампу градским оцима на уклањање ове препреке за возила.

Представници политичких странака које припадају владајућој коалицији, опозиционе политичке партије, невладине организације и бројни појединци стали су у одбрану рампе, којом се од аутомобила штите љубитељи природе, рекреативци, али и природне љепоте и амбијент овог излетишта.

Истина, режим саобраћаја на путу за Бањ брдо је прописан и тиме су се очигледно водили градоначелник Слободан Гаврановић и Одјељење за стамбене, комуналне и послове саобраћаја када су одлучивали о уклањању рампе. Међутим, велико је питање на којем је нивоу свијест возача, поготово оних млађих, који воле рели вожњу уским брдским стазама, да ли би они у дневним, али и ноћним, часовима поштовали прописе. Угрозили би туђе, а вјероватно и своје животе. Питање је колико би и саобраћајна полиција била у могућности да дежура на путу за Бањ брдо и пише казне онима који би прекршили правила.

Зато рампа мора да остане. Због дјеце, младих и свих оних којима ова оаза природе значи. Мајке са дјецом у колицима, момци и дјевојке, рекреативци, људи старијег животног доба радо посјећују Бањ брдо, гдје удишу свјеж ваздух, скупљају кондицију, али и уживају у природним љепотама и панорами крајишке љепотице Бањалуке.

Најављени су протести, брањење рампе тијелима, а тренутно се пишу и петиције. Није ли то довољан сигнал градоначелнику Слободану Гаврановићу да одустане од намјере да уклони рампу и са својим сарадницима, али и гласом јавности, тражи алтернативно рјешење, којим би биле задовољене потребе свих.

Возићи, као у приморским градовима, жичара или нешто треће пут је на којем би све овце биле на броју, а вукови сити. Рјешење мора бити заједничко и због оних који, из здравствених или било којих других разлога, својим ногама не могу да се попну на врх Бањ брда, а имају жељу да оду, али и због туриста који би да уживају у панорамском погледу на Врбас и Бањалуку, због свих нас…

Рампа је тренутно заштитник живота и љубитеља природе. То мора и да остане.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана