Рамизова мантра

Дарко Момић

Потпредсједник Републике Српске и једна од перјаница СДА Рамиз Салкић својим посљедњим изјавама потврдио је да је почела предизборна кампања. Салкић је прије два дана поново изнио мантру да је “Република Српска настала на геноциду и да није нормално и морално да таква територијална заједница функционише”.

Иоле упућени знају да то није први пут да Салкић пљује у бунар из којег пије воду или, прецизније, да блати Републику Српску чији је, нажалост, потпредсједник и од које више него пристојно живи. Треба се присјетити љета 2014. године када су у мјесту Трнопоље код Приједора убијени повратници Алмир Реџић и Мухарем Балић, а Салкић није сачекао ни да се преселе на ахирет и за то двоструко убиство је оптужио Србе. Када је касније за то дјело оптужен припадник вехабијског покрета Зикрија Кркић, Салкић се није удостојио да се извини за ширење лажних оптужби. Када је годину касније нападнут повратник у Врбањце код Котор Вароша Нерко Ханифић, Салкић је поново изнио ужасне антисрпске оптужбе, да би се ућутао када се сазнало да напад на Ханифића није мотивисан на националној основи, већ да је у питању нешто сасвим друго. Умјесто извињења за оптужбе које је изнио, Салкић је у Народну скупштину РС упутио резолуцију о осуди геноцида у Сребреници, подижући тиме тензије.

Када је у марту прошле године безумник по имену Ренато Мајсторовић у Приједору насрнуо на повратника Азрина Хоџића, вријеђајући га на националној основи, Салкић је поново осјетио потребу да уграби “пет минута славе”, па је осуо дрвље и камење по Српској. То што су припадници МУП-а РС истога дана ухапсили и процесуирали безумног Мајсторовића, Салкићу није било довољно да каже да институције Српске раде свој посао, већ се поново ућутао чекајући погодан тренутак да се поново додвори свом бирачком тијелу које и двије и по деценије послије Дејтона воли да чује тврдње о Републици Српској као геноцидној творевини. А злосрећни Салкић је прије два дана осјетио потребу да поново пласира ту мантру с циљем да у изборној години себи и својој странци прикупи понеки политички поен код оних који су заслијепљени мржњом према Српској.

Одговор је добио са праве адресе и од оних који су створили и одбранили Републику Српску - од Борачке организације РС. Предсједник БОРС-а Миломир Савчић одбрусио је Салкићу да бесрамно измишља, изврће истину о ратним догађањима и злочинце проглашава жртвама.

Неко ће рећи да се не треба обазирати на Салкићеве изјаве и да му не треба придавати значај и у једну руку су у праву. Не треба реаговати баш на сваку бљувотину Салкића и “Салкића”, али на сваку тврдњу да је Република Српска геноцидна творевина треба да реагују сви. А посебно ствараоци Српске, као у овом посљедњем случају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана