Рамиз мутивода

Дарко Момић

Законом о служби у Оружаним снагама БиХ прописано је да су сва професионална војна лица у обављању приватних послова дужна да се понашају тако да избјегну стварни, односно очекивани сукоб између њихових професионалних дужности и приватних, политичких и финансијских интереса.

Професионалним војним лицима посебно се забрањује коришћење њиховог званичног положаја у сврху наговарања, вршења притиска или било каквог другог утицаја на неко лице како би остварили личну корист.

Није познато зашто су креатори поменутог закона посебно нагласили и у закон унијели нешто што је у нормалним земљама предмет кривичног законодавства, а апсурдно би било тврдити да су знали да ће у Оружаним снагама БиХ службовати мутиводе попут пуковника Рамиза Мићиводе. Али, послије прекјучерашњег хапшења врлог пуковника због оптужби да је пољопривредницима давао да користе земљу која припада војци, а заузврат од њих узимао новац, пред писцима закона треба скинути капу.

Ипак, и даље остаје питање зашто се посебно наглашава да су војници и официри дужни да избјегавају сукоб између професионалних дужности и приватних интереса и да им се забрањује злоупотреба положаја. Као да је то дозвољено полицајцима, судијама, љекарима, професорима или припадницима било које друге професије.

Међутим, случај мутиводе Мићиводе добар је повод да се поново постави питање сврсисходности Оружаних снага БиХ. Прецизније, зашто и на шта се троши скоро 300 милиона марака сваке године, колико износи буџет Министарства одбране БиХ?!

Скоро трећина буџета БиХ троши се на војску, која нити је нахрањена, нити напојена, нити опремљена, нити обучена и не служи ни за шта. Пардон, служи Почасна јединица која је пандан некадашњој гарди ЈНА и која се постројава на аеродрому када у БиХ долазе страни државници. Све остале јединице, пукови или бригаде не служи ни за шта, осим да разне мутиводе примају више него пристојне плате или се намирују на неки други начин који су предвидјели и забранили законодавци, а који је описан на почетку овог текста.

Зашто Бошњаци погрешно доживљавају Оружане снаге БиХ као некакав симбол државности никоме није јасно. Зато се лако може израчунати шта је све у БиХ могло да буде урађено за више од три милијарде марака, колико је потрошено на ОС БиХ од њиховог формирања, али мутиводе не желе да израчунају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана