РAК(рана) БиХ

Ведрана Кулага
РAК(рана) БиХ

Регулаторна агенција за комуникације (РAК) одлучила је јуче да почасти БиХ још једном блокадом и да до даљег прекине сједницу Савјета министара БиХ у вријеме када су се на столу пред министрима налазиле важне одлуке и информације.

Непослушност и самовоља РAК-а није могла да дође у горем тренутку (а као да они то и сами не знају), односно у тренутку када су се на столу пред министрима налазиле одлуке о продужењу привременог финансирања, али и извјештај о извршењу буџета институција за прву половину ове године.

РAК-у, дакле, није било важно продужење одлуке од које зависи финансирање институција БиХ (међу којима су и они сами). Ионако су, како су касније саопштили, вишак својих прихода намјеравали да задрже само за себе - тобоже за процес дигитализације.

Паре су оставили себи, са или без одобрења Савјета министара, мислећи да ће, као и до сада проћи "галама" појединих министара склоних непотизму и страначким, а не државним интересима.

Мислили су да ће, по ко зна који пут, многи сагнути главе када им се пред очима запријети овим или оним именовањем. Е па, није смјело, а вала није тако ни било.

Три милиона марака није мала цифра за куповину радног мјеста какво је челна позиција државног регулатора у комуникацијама, а то су и сами знали.

Рачунали су на то да ће Савјет министара, у тренутку када је на ваги свака идућа плата и накнада запослених у 70 и кусур заједничких институција и за више од 22.000 џепова, зажмурити на ароганцију једне од њих.

Стиче се утисак да у овој БиХ, оваквој каква јесте, више не може свако да ради шта хоће, кад хоће и да при томе не мари ни један одсто за посљедице које би могао да изазове својим петљаријама.

Иако се РAК показао као институција која разара БиХ и која покушава да се уздигне изнад Савјета министара и Парламента БиХ, постало је јасно да се условљавањима стало у крај.

Трезор БиХ закључан је од прошлог петка, али и то је мала цијена за оно што је РAК својим потезима проузроковао, а уједно поново показао своје право лице.

Једна маска мање. Ко је идући?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана