РАК

Горан Маунага

Седмогодишња хаотична ситуација у Регулаторној агенцији за комуникације (РАК) БиХ наставља се и након што је Кемал Хусеиновић поднио неопозиву оставку на мјесто вршиоца дужности директора те агенције на којем је, дакле у техничком мандату, био чак седам година.

Одговорност за такву ситуацију, за толике године у којима је на битној функцији био неко у техничком мандату, као и за то што ће Агенција послије Хусеиновићеве оставке извјесно вријеме бити обезглављена, лежи и на Хусеиновићу и на Савјету министара, тачније министрима из СДП-а.

Хусеиновић је одговоран због непрофесионалног, пристрасног начина рада Агенције, као и за то што није регулисао ни кадровска питања ни, на законски начин, пословне обавезе унутар сопствених редова. Савјет министара одговоран је за то што је на тој позицији у техничком мандату толике године држао Хусеиновића, као и за то што није усвојио одлуку Савјета РАК-а, који је давно завршио конкурсну процедуру и једногласно предложио Срђана Рајчевића за новог директора.

Разлог неименовања Рајчевића на ту функцију било је то што су министри из СДП-а по некој својој логици инсистирали на томе да се именовања у свим институцијама гдје су директорима истекли мандати, за шта је опет одговоран Савјет министара, заврше одједном иако у многим од њих процедура за именовање није завршена.

Тако се дошло у пат позицију у којој постоји могућност да, док не буде формиран нови састав Савјет министара, стари опет све пребаци Савјету РАК-а који би онда опет именовао вршиоца дужности из редова запослених у РАК-у.

Треба рећи да је Агенција, онаква каква је била у вријеме Хусеиновићевог мандата, била најпотребнија сама себи и медијима којима је по политичко-националној линији била наклоњена радећи, тако, против државе БиХ. Не треба заборавити то да је Агенција под Хусеиновићевом палицом својевремено наредила Радио-телевизији Републике Српске да хитно обустави емитовање програма са дигиталног предајника, на техници коју је сам РТРС обезбиједио, покушавајући, затим, да тај јавни сервис казни са 100.000 КМ. Као ни то да, с друге стране, та иста Агенција није нашла за сходно да било шта предузме против Федералне телевизије кад је у емисији "60 минута" припаднике власти у Српској приказала као Хитлера и његове сараднике.

Позадина досадашњег начина рада РАК-а потпуно је јасна па би ту институцију, у случају кад би наставила тако да ради, једноставно требало укинути. Од оваквог нико нема користи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана