РAК уводи неред

Горан Маунага
РAК уводи неред

Регулаторна агенција за комуникације не спроводи закључке Савјета министара и Парламентарне скупштине БиХ.

То је, у најкраћем, разлог због којег на сједници Савјета министара БиХ, одржаној у четвртак, није усвојен годишњи извјештај РAК-а за 2009. годину.

Ту нема ништа чудно, напротив, то је најмање што се за сада може учинити у уредовању те већ одавно обезглављене институције која већ дуго није у стању да регулише ни кадровска питања и пословне обавезе унутар властитих редова.

Хаотична ситуација у РAК-у није само зато што су мандати директору и члановима Савјета РAК-а давно истекли, него и због тога што такав РAК покушава да уводи, прошири свој неред на институције у којима реда заиста има.

Један од посљедњих таквих излета Aгенције био је када је наредила Радио-телевизији Републике Српске да хитно обустави емитовање програма са дигиталног предајника, на техници коју је сама РТРС обезбиједила. Па онда је још РТРС-у изрекла казну 100.000 марака.

С друге стране, та иста Aгенција није нашла за сходно да било шта предузме против Федералне телевизије која је у емисији "60 минута" припаднике актуелне власти у Републици Српској и БиХ приказала као Хитлера и његове сараднике.

То би се исто десило, дакле без икаквих санкција, и у случају да је рецимо, емитовање дигиталног програма прва покренула ФТВ.

Позадина начина рада РAК-а је, дакле потпуно јасна. Такав РAК никоме не треба јер се ту, очигледно, ради о постојању Aгенције само због себе, и наравно због медија који њој одговарају, а не због извршавања постављених задатака. 

Aко се уопште може говорити о потреби постојања такве Aгенције, онда би директору коме је давно истекао мандат, као и старом Савјету РAК-а, први приоритет требало да буде легално и легитимно именовање нових људи на та мјеста.

Оваква, садашња РAК, нам не треба. Њен евентуални опстанак треба да буде условљен расписивањем новог конкурса, елиминисањем неспособних кадрова, запошљавањем стручних људи и одбацивањем беспредметних покушаја да представници бошњачког народа и даље остану у врху те институције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана