Рафинерија нафте

Тања Милаковић
Рафинерија нафте

Један од главних разлога што Српска и у вријеме економске кризе има јак и стабилан енергетски сектор, је поновно покретање производње у Рафинерији нафте у Броду.

Прије годину руска компанија "Њефтегазинкор", након што је купила бродску Рафинерију, ставила је у рад њене погоне који су тада поново почели са производњом првих литара нафте.

И док је индустријска производња у ФБиХ у октобру ове године мања за око 15 одсто у односу на исти период лани, у Српској је она захваљујући Рафинерији повећана чак десет пута.

Руси су за годину у ремонт погона, набавку нове опреме, ревитализацију и унапређење производње уложили 90 милиона евра. За то вријеме у Рафинерији прерађено је око милион тона сирове нафте, а до краја године биће произведено још 200 тона. Чак и да се не спомену планови за будући период, оно што је постигнуто од приватизације Рафинерије до данас говори о величини успјеха, на којем Српској данас вјероватно завиде сви који нису вјеровали у овај пројекат.

Посао и егзистенцију у бродској Рафинерији добило је око 1.500 радника, чије су плате у вријеме инвестирања у фабрику повећане за 60 одсто. Осим што је повећала индустријску производњу, Српска је дупло смањила увоз нафтних деривата, који су добрим дијелом долазили са црног тржишта и били сумњивог квалитета.

Све за само годину. Зар је то мало? Сигурно је да су данас погнули главе сви који су опструисали поновно покретање Рафинерије и говорили да је то пројекат који никада неће да заживи. Јер Српска, а са њом и БиХ, сада у властитој производњи има бензине, дизел-горива, лож-уља, мазут, битумен, течни нафтни гас, евродизел...

И прије него што у Рафинерији буду покренуте нове производне линије, у које ће у сљедећој години бити уложено 107 милиона, а до 2015. године чак милијарду евра, појавили су се и први заинтересовани увозници нафте произведене у Српској. Само прије неколико дана прве цистерне нафте из бродске рафинерије отишле су за Хрватску. Иако су и поједине комшије биле скептичне када је поново стартовала Рафинерија у Српској, сада, кажу, препознају европски квалитет њених производа, које желе на свом тржишту.

A Српску, надамо се, очекује поновни скок индустријске производње и запошљавање радника и освајање тржишта земаља региона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана