Рафинерија Брод

Марина Чигоја
Рафинерија Брод

Покретањем производње у Рафинерији нафте у Броду, крајем прошле године, у Републици Српској дефинитивно је створен нови, знатно повољнији пословни амбијент.

Након година стагнације, овај бродски гигант поново креће стазама успјеха и са планираном прерадом од 4,2 милиона тона сирове нафте постаће обиљежје РС и БиХ.

У исто вријеме, захваљујући Рафинерији смањиће се спољнотрговински дефицит БиХ.

Иако су многи били скептични када је у питању приватизација предузећа из области нафтне индустрије Републике Српске, позитивни помаци, само неколико мјесеци након почетка производње већ су видљиви.

Осим отварања нових радних мјеста, оно што све грађане Српске посебно  охрабрује је чињеница да ће прерада нафте у Рафинерији стабилизовати цијене горива у Српској, те да ћемо све мање зависити од увозника.

Према званичним подацима Министарства индустрије, енергетике и рударства РС, покретањем производње у Рафинерији нафте Брод у прва четири мјесеца ове године из БиХ је извезено нафтних деривата у вриједности од готово 22 милиона марака, а лани од свега 5,5 милиона КМ.

Другим ријечима, извоз је повећан за чак 300 одсто!

Такође, у прва четири мјесеца ове године смањен је количински увоз нафтних деривата у БиХ за 35,59 одсто, у односу на исти период 2008. године, док је вриједносно тај увоз смањен за 60,77 одсто.

Aко узмемо у обзир чињеницу да су ово тек први ефекти, и да ће се они прави видјети тек у наредном периоду, јер су најављена и нова улагања, можемо да закључимо да су пред Рафинеријом, њеним радницима али и свим становницима РС свјетлији дани.

Сигурно је да Српска и њени грађани треба да буду поносни на овај пројекат који су многи покушавали и још данас покушавају да оспоре.

У прилог чињеници да Рафинерија нафте из дана у дан постаје све значајнији регионални нафтни центар, говоре и планови руског власника за нова улагања у производне капацитете и модернизацију постројења у износу од 126 милиона евра, а која ће, наравно, пратити и отварање нових радних мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана