Рафијев имунитет

Вања Штрбац
Рафијев имунитет

Одбор за спољну политику америчког Конгреса усвојио је амандман који је поднио демократски конгресмен и предсједник Одбора Хауард Берман из Калифорније, а којим се тражи проширење имунитета и за америчке држављане који се тренутно налазе у OHR-у у БиХ и Цивилној мисији на Косову.

Дипломатски извори наводе да је ова измјена Закона о имунитету упућена у процедуру због америчког дипломате у OHR-у БиХ Рафија Грегоријана, којег би на тај начин имунитет штитио и по повратку у СAД.

Логично питање је како је могуће да се због Грегоријана мијења чак и амерички закон. Да у свему постоји спрега великог капитала и политике, показује неколико непобитних чињеница. Прва је да је Берман спонзорисао и пробошњачку резолуцију о БиХ која је 13. фебруара 2009. упућена у конгресну процедуру и коју је излобирао Харис Силајџић. Резолуција захтијева чвршћи ангажман СAД у БиХ, уз останак OHR-а.

Друга је да је Харис прво тужио РС Уставном суду због ангажовања лобиста, а онда и сам преко "Мимса", у власништву Мује Селимовића, ангажовао "Alston&Bird LLP", лобистичку кућу у СAД. Лобисте, дакле, плаћа "Мимс", а они лобирају за кабинет Хариса Силајџића. У извјештају Министарству правде СAД Aлстон наводи да поред лобирања за промоцију производа фирме "Мимс", предузима и конкретне политичке активности у име кабинета Хариса Силајџића.

"Мимс" је у ФБиХ власник око 20 компанија и синоним је за бошњачког Мишковића. Као и Мишковић у Србији, "Мимс" посљедњих година јача утицај у медијима. Транспарентно су власници два медија у БиХ: "Ослобођења" и листа "Сан", а стоје иза неколико портала сарајево-џ.цом, бизнис.ба, 24сата.инфо. У штампарији у Семизовцу, чији је власник "Мимс" компанија, штампају се готово све седмичне новине у ФБиХ.

Савез "Мимс" - Силајџић видљив је кроз све те медије. Као и приближавање Лагумџије и Силајџића. Главна уређивачка концепција свих тих медија није критика власти и појединаца у РС, него њихова потпуна дискредитација. Треба ли напомињати да је омиљени дипломата тих медија ко други него исти тај Рафи Грегоријан.

A Влада РС је 26. новембра 2008. године Тужилаштву БиХ поднијела кривичну пријаву против Грегоријана и још осам лица за злочиначко удруживање против РС. Лани је Влада РС навела да припрема тужбу против Грегоријана пред судовима у иностранству. Извори блиски српском кокусу у СAД наводе да је управо због тога Бергман покренуо измјену закона.

Једино питање је зашто би "Мимс" лобирао за тако нешто? Да ли се "Мимс", тј. Селимовићи, овим одужују Рафију Грегоријану за нешто? И за шта му то захваљују на овај начин? Шта је то урадио за њих да га штите пред законом СAД једном када не буде оно што је данас, тј. када буде "обични" грађанин Aмерике?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана