Радници у сивој зони

Милијана Латиновић

Инспектори у Републици Српској су у прошлој години обилазећи послодавце затекли 141 непријављеног радника мање него годину раније.

Овај донекле охрабрујући податак резултат је пооштрених законских прописа према којима рад на црно контролишу сви инспектори Инспектората РС, Пореске управе Српске и Републичке управе за игре на срећу, док су тај посао раније обављали само инспектори рада.

Иако је помак видљив, свима нам је јасно да је у битку са овим проблемом требало кренути много раније.

Заштитници радничких права годинама уназад упозоравали су на бахато понашање многих послодаваца који не поштујући закон искориштавају раднике.

Узалуд су упирали прстом на све оне власнике предузећа који неуплаћујући доприносе искориштавају раднике и на тај начин закидају и државу.

Њихови апели и упозорења нису далеко одјекнули.

Неодговорни послодавци су се о закон оглушили безброј пута и сналажљиво извукли сваки пут када би им инспектори закуцали на врата.

Радницима су зараду давали "на кашичицу", а године радног стажа за већину су остале само пусти снови.

Многи ће рећи да су и радници сами криви за оно што их је снашло јер су пристали да раде у таквим условима, али није све само црно или бијело.

Онима који хљеб зарађују радећи на црно и свакодневно стрепећи да ли ће бити ухваћени, тај и такав посао вјероватно је једина могућност. Јер да су имали боље, сигурно не би радили на своју штету.

А смањењу како рада на црно, тако и радне снаге уопште у Српској допринијело је и то што су многи трбухом за крухом отишли преко границе.

Нису пристали на мрвице које су могли добити код овдашњих послодаваца, па сад за живот своје породице зарађују у некој од уређених земаља Европске уније.

Сваки па и најмањи корак направљен у намјери да се неодговорним послодавцима стане у крај је позитиван и даје наду генерацијама које долазе да ће за разлику од нас живјети у много уређенијем друштву у којем ће се радничка права поштовати, а не бити само мртво слово на папиру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана