Радници у Хрватској

Ма­ри­на Чигоја

Држављани БиХ који су у рату изгубили посао у Хрватској деценију чекају рјешење проблема, али никако да га дочекају. Пребацују их од институције до институције, оснивају разноразне групе, а одговора на оно што раднике једино занима

- када ће бити ријешен њихов радноправни статус, хоће ли добити оно што их по закону сљедује, једноставно нема.

Око 50.000 држављана БиХ је од 1991. до 1995. године отпуштено са радних мјеста широм Хрватске, а једина кривица ових радника била је то што нису били држављани Хрватске. Оно што можда још и више од неправде коју су тада претрпјели боли је неправда коју трпе и годинама након тога. Годинама се врте у круг, а помоћи од оних који би тиме требало да се баве, власти БиХ, нема.

БиХ је још једном заказала када је у питању заштита права њених грађана. Потпуно пасивно посматра проблеме ових радника који већ деценију муку муче да добију само оно што су поштеним радом зарадили и што им је неко без икаквог објашњења одузео.  

Огорчени радници кажу да више ником не вјерују. С разлогом упиру прст и у једну и у другу државу које нису показале минимум воље да се то питање ријеши. С обзиром на то да им није ништа друго преостало најављују протесте пред амбасадама и конзулатима. Ипак, питање је хоће ли им и колико и то помоћи, јер јасно је да све док БиХ и Хрватска не одлуче да се позабаве овим питањем тешко да ће радници било шта сами успјети. А, ако већ Хрватској није у интересу да то питање ријеши, јер би по процјенама ових радника требало да им исплати и до двије милијарде марака, поставља се питање због чега власти БиХ нису заинтересоване да се ово питање ријеши? Због чега потпуно незаинтересовано посматрају како се права њихових грађана крше? Да ли је неком у интересу да се ствари не покрену са мртве тачке и да на овај проблем забораве сви, па чак и они који су одлукама тадашњих хрватских власти најдиректније погођени?

Савјет министара данас ће разматрати информацију о проблемима ових радника. Надам се само да ће на тој сједници и предложити нека рјешења, а да се неће, као у многим случајевима до сада, завршити са саопштењем за јавност у којем се наводи да су министри примили к знању одређену информацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана