Радници (не)болују

Милијана Латиновић

Број одсутних са посла због болести у Републици Српској расте из године у годину. Да ли смо заиста болеснији или болујемо из неких других разлога, тешко је утврдити?

Подаци Фонда здравственог осигурања РС показују да је у прошлој години сваког мјесеца на боловању у просјеку било 16.100 запослених, што је за 2.400 радника више него годину раније.

Ако узмемо у обзир да је на крају прошле године било око 268.000 запослених у Српској, видљиво је да је на боловању био сваки 17. радник. Таква, поражавајућа статистика аларм је за узбуну за цијели систем. Очигледно је да нешто не штима и да се неке “навике” морају мијењати.

Послодавци годинама упиру прстом у несавјесне појединце који користе “рупе” у здравству да би одлазили на лажна боловања, што штети предузећима, здравству, па и цијелој Републици. Наиме, јавна је тајна да је подоста оних који ловећи у мутном долазе до којекаквих налаза да су болесни и не могу да раде, а док болују беру воће на иностраним плантажама, косе ливаде или раде на градилиштима. Такви случајеви познати су свима, али се тешко доказују, јер несавјесни радници углавном на вријеме обезбиједе потврде с којима добијају и судске епилоге, попут оног из Котор Вароша коме је љекар прописао косидбу као радну терапију, па ни фирма за коју је радио ни суд нису могли ништа.

Тужно је и што постоје љекари, а знамо сви да постоје, који олако пишу таква боловања и свјесно урушавају систем.

Таквима је одавно требало стати у крај. Крајње је вријеме да се надлежни ухвате у коштац с онима који не маре ни за шта осим за своје личне интересе.

С друге стране, не треба да заборавимо да је огроман број вриједних и поштених радника који често и крхког здравља долазе на посао, па раде и за двоје јер не могу себи да приуште тај луксуз да одсуствују с радног мјеста. Сигурно је и таквима милион пута дошло да дигну руке од свега и кажу кад може он, могу и ја, али им савјест не да. Раде и свој и посао оног што болује мјесецима по иностранству, јер посао не смије да трпи.

Управо због таквих, поштених и савјесних радника, потребно је засукати рукаве и једном заувијек обрачунати се и са несавјесним љекарима који олако издају дознаке за боловања за неке измишљене дијагнозе, али и са (не)радницима који се сналазе на ружан начин.

Радници у Српској заслужују и боље услове рада и веће плате, а да би све било беспријекорно, лоповлуку треба стати у крај. Надлежни морају наћи начин како да сасијеку преваре на основу се којих здрави “одмарају”. То сигурно није лак посао, али је крајње вријеме да се почне одмах, како би идуће године статистика била боља, а ситуација у предузећима праведнија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана