Радници и пензионери

Драгана Орловић

Да је стање у пензијском систему Републике Српске већ неко вријеме алармантно довољно је само погледати статистике. А за њихово тумачење није потребно бити врсни математичар или аналитичар, јер је резултат и више него јасан...

Сваке године све је више и више пензионера, а све мање радника, због чега смо дошли у ситуацију да је њихов број готово изједначен.

Само на крају прошле године у Републици Српској је према подацима Фонда ПИО РС, било 275.316 осигураника и 229.880 пензионера, док је годину раније запослених било 283.136, а пензионера 223.259.

Овај готово изједначен број радника и пензионера јасна је слика нашег пензијског система, која не иде на руку ни Фонду ПИО, ни радницима, а ни садашњим и будућим пензионерима.

Ко је за то крив. Због чега све брже пензије “претичу” плате?

Пензионери који су поштено одрадили свој радни вијек за овакво стање сигурно нису криви, или ако ништа, онда понајмање.

Свакако да нису криви ни незапослени, јер многи од њих би радије одлазили сваког дана на радно мјесто, него чекали запослење.

Кривце би требало тражити у онима који су са 30 и нешто година, у пуној радној снази, одлучили да постану пензионери, да што више отежају живот и рад људима који због њих морају да “вуку” за двоје, за троје...

Криви су и они који мисле да ће на овакав начин помоћи себи или било коме другоме. Ревизија пензија које су стечене, или се и даље стичу, уз мутне радње и преко реда, мора да растерети, ионако пренапучене, обавезе Фонда ПИО, а сви расположиви кадрови у овој земљи морају да се ставе на располагање овој ревизији.

Оно што препоручују стручњаци, а чега су свјесни и обични лаици, јесте да је неопходно улагати у привреду, јер привредна дјелатност је једини реалан извор из ког се могу исплаћивати пензије, како садашњих, тако и будућих пензионера.

Само отварањем нових радних мјеста биће могуће овај незавидни омјер од 1:1,19, повећати бар на 1:2 у корист радника.

На који начин и како то учинити, треба да размисле сви, од послодаваца и радника, па до надлежних, који треба да одиграју кључну улогу!!

Крајње је вријеме да се ова прича, која се већ годинама уназад понавља покрене са мртве тачке...

Наш пензијски систем је већ одавно на стакленим ногама, а колико ће још тако да “стоји”, боље је да не искушавамо вријеме...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана