Радни стаж

Маријана Миљић Бјеловук

Економска криза која и даље хара Српском из дана у дан акумулира број незапослених на бироима, а ријетки су срећници који добију прилику да купе радну књижицу и коначно заснују радни однос.

Тужна, али истинита чињеница је да скоро половина незапослених у РС, углавном младих, нема ни дан радног стажа.

То потврђују и подаци Завода за запошљавање РС, по којима од готово 152.000 људи који активно траже посао у Српској, њих више од 63.000 није ниједан дан радило.

Куповина радне књижице и заснивање радног односа сан је свих незапослених, а остварење тог сна постало је, ни мање ни више, него немогућа мисија.

Главни кривац за то је свакако недостатак посла на тржишту, а ово суморно стање траје већ неколико година и не назире му се крај. Како је кренуло, процват привредних активности и нова запошљавања нећемо ускоро моћи видјети, не само на просторима Српске него у цијелом свијету. Масовнијем запошљавању допринијело би покретање индустрије, оживљавање старих гиганата и отварање нових, за шта треба воља надлежних институција.

Осим тога, проблем је и то што структура незапослених не одговара тржишту у РС, јер се ради о неплански школованом кадру, па тако данас на бироима имамо хиљаде економиста и правника, а ти факултети су и данас најтраженији међу студентима.

Због овакве ситуације не треба да се чудимо што се све више становника Српске одлучује за одлазак преко границе, "трбухом за крухом", јер сви они који имају посла са бироима знају да ће њихово име ту остати још дуго.

Познато је да имамо велики број висококвалификованог кадра којем не треба допустити да борави на бироу већ да ради и ствара, како за за себе тако и за Српску.

То се може постићи само отварањем нових радних мјеста и пружањем прилике младим и талентованим људима да радом покажу шта знају.

Надлежни би требало да донесу конкретне мјере у борби против незапослености, јер ако изговор и даље буде економска криза, онда ће се већина на листама незапослених поштено начекати посла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана