Радна снага

Маријана Миљић Бјеловук

Анкета о радној снази, коју је објавила Агенција за статистику БиХ, указала је на бројне проблеме када је ријеч о запошљавању.

Према анализи агенције, стопа незапослености са прошлогодишњих 25,4 пала је на 20,5 одсто ове године и извјесно је да ће и даље падати.

Упућени то не споре, али објашњавају да, иако се отварају радна мјеста, није ријеч о некаквом масовном запошљавању у БиХ, већ о томе да становници БиХ пакују кофере и траже свјетлију будућност у некој од европских земаља или пак на неком другом континенту далеко од родне груде.

Ништа им друго није ни преостало, јер да имају нормалан посао и плату од које могу живјети, нико од њих не би ни отварао кофер нити помишљао да иде на далеки пут.

Надлежне би посебно требало да забрину подаци Агенције за статистику да се многи и не труде да се запосле и да посебно млади и жене нису активни у тражењу посла. То није ни за чуђење, јер већина младих жели да се што прије домогне неке стране земље, гдје ће бити цијењени и поштовани од стране послодавца и гдје ће моћи уновчити своје знање за праву плату, јер на домаћем тржишту могу га продати само за сићу. На рад викендом, као и онај прековремени, могу већ унапријед рачунати, али не могу рачунати да ће за њега добити новац, јер су ријетки послодавци који на домаћем тржишту заиста цијене своје запослене.

Посебна је прича запошљавање жена, јер је одавно познато са каквим се све проблемима сусрећу током пријављивања на разне конкурсе.

Све то присиљава људе да одлазе и да буду неактивни и пасивни када је ријеч о тражењу посла у БиХ.

Јасно је сигурно, а то је да ће, ако се настави овим темпом, а извјесно је и да хоће, доћи до додатног "пада" незапослености, али само у статистикама. У стварности нећемо имати ни запослене ни незапослене, јер ће сви одавно бити далеко одавде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана