Рад на црно

Тања Шикањић
Рад на црно

Aлармантан раст броја радника који у Републици Српској раде на црно на крају првог полугодишта достигао је 80.000.

Из мјесеца у мјесец све је већа армија људи који пристају да раде за кору хљеба под било каквим условима, знајући да ће добијати минималне плате или их уопште неће имати, свјесни да се могу опростити од права на пензију.

Ови радници немају плаћено боловање, нити стоје у реду за кредит, а држава због немогућности да се супротстави проблему рада на црно годишње губи милионе марака.

До када ће на десетине хиљада људи у РС живјети животом испод сваког нивоа достојног човјека, нико не може да да одговор, па ни они који би требало да буду страх и трепет сваком послодавцу који крши права радника.

Инспекцијски органи су, како и сами подаци о повећању броја радника на црно показују, све мања пријетња кршењу закона у области рада, јер да је другачије, статистике би данас биле много боље, а не би се стопа рада на црно са прошлогодишње 4,5 одсто, на крају првог полугодишта повећала на 6,5 процената.

Осим тога, да су контролни органи радили свој посао, као што очигледно нису, било би немогуће да се деси да предузеће нормално послује, по двије године не уплаћујући доприносе за десетине својих радника, а да при том не плати ниједну казну. A о таквим примјерима посљедњих мјесеци свједочи све већи број незадовољних радника, који се штрајковима и протестима покушавају изборити за своја права.

Све ове прилике, наравно уопште не брину послодавце, који су своје раднике, израбљивањем и минималним платама, које касне и по неколико мјесеци, свели на пуко преживљавање. Напротив, то уопште није довољан разлог да се не оките статусним симболима, да би већ на први поглед било јасно ко је бизнисмен у РС. То што су својим радницима ускратили сва могућа права и свели их на ивицу сиромаштва, ни најмање им није важно.

Да је крајње вријеме да се предузму мјере да би се проблем рада на црно колико толико умањио, сматрају и у Влади РС, одакле су најавили сазивање посебне сједнице, на којој ће се разматрати овај проблем.

Да ли ће се коначно стати у крај грамзивим послодавцима, којима је профит једини закон, остаје да се види.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана