Рад на црно

Марина Чигоја

Иако званичних података нема, према неким процјенама у БиХ тренутно на црно ради 240.000 особа, од чега се у Српској налази око 80.000 непријављених радника. У Синдикату су израчунали да фондови и буџет РС, због рада у сивој зони буду ускраћени за 316 милиона марака.

С обзиром на то да знамо у како лошем стању се налазе и фондови и сам буџет, овај број није занемарљив и власти би требало озбиљно да се позабаве овим проблемом. Иако се годинама говори о проблему непријављивања радника, због којег су на губитку и држава и радници и поштени послодавци, а на добитку само они који покушавају да се закидајући државу и радника обогате, мало шта се у протеклом периоду урадило да би овакве појаве биле спријечене.

Велики дио кривице за овакво стање сносе представници власти, који нису умјели или нису жељели да се ухвате у коштац са овим проблемом. Не треба заборавити и да су 2011. године, у јеку кризе, повећани порези и доприноси и да је то био додатни подстицај предузећима за бијег у сиву зону. Умјесто да мањим пореским стопама постичу запошљавање и пријављивање радника, власти у РС окрећу се рјешењима која изазивају контраефекат. Сигурно је да би и са мањим пореским стопама било оних који би избјегавали плаћање обавеза према држави и радницима, али и ту би до изражаја требало да дође држава и њени органи. Шта је посао пореских и инспекцијских органа? Због чега се дозволило да дугови за неуплаћене доприносе и неисплаћене плате достигну чак 1,5 милијарди КМ? Да ли су адекватне казне за послодавце код којих инспекција пронађе непријављене раднике? Очигледно је да је систем и те како заказао. Или некоме једноставно одговара овакво стање. Проблем је што би и они послодавци који поштују закон и редовно измирују све своје обавезе и према радницима и према држави могли да крену стопама оних који то не чине.

Држава мора нешто да уради да би заштитила раднике. Нека нова рјешења у том правцу су и донесена, али имајући у виду досадашња искуства, нема сумње да ће они који не поштују закон наћи начин да то и даље чине. Држава треба да то спријечи, јер џаба нам сви закони овог свијета ако они неће бити поштовани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана