Рад и нерад

Ведрана Кулага
Рад и нерад

Радили, радили, радили, а скоро ништа нису урадили. Тако би се укратко могао описати протекли четворогодишњи рад појединих министарстава у Савјету министара БиХ. Велики трошкови, преобилна администрација и гомила неиспуњених обавеза, само су неке од ставки по којима ће остати упамћена, између осталих, министарства безбједности, иностраних послова и одбране.

Вријеме и ревизорски и други извјештаји показали су како је ко радио у протеклом периоду, а тек ће се показати како ће се снаћи они који сједну у "вруће столице" појединих министарстава испод којих је гомила неиспуњених, а планираних радних задатака и обавеза.

Кључна министарства у Савјету министара, задужена за изградњу добрих односа БиХ са остатком свијета, али и за безбједност становника нису радила како треба. Доказ томе су лоши ревизорски извјештаји који показују да су трошили новац на све и свашта, највише на парадирање и гостовања у свијету, али и чињеница да су их често критиковали у Парламенту БиХ.

Свен Aлкалај се, на примјер, мијешао у све, и што му јесте и што није посао, али је на службеним путовањима знао да проведе и по десет дана, а да за то вријеме одржи тек један или два састанка са званичницима.

Министарство одбране за четири године потрошило је чак око 1,296 милијарди марака, иностраних послова око 213,3 милиона марака, а безбједности око 35 милиона марака, а у исто су вријеме имали бројне пропусте у раду и нису ријешили своје основне програмске задатке. Велики трошкови, никакви резултати. Поставља се питање шта су онда радили.

Да ли су нам обезбиједили безбједност, добре везе и односе са остатком Европе и свијета или су нам, можда, доказали и показали како се ефикасно штеди у годинама економске кризе?

Чини се да нису. Ту ставку, али и мање буџете због претходно лоших пословања и извјештаја, наслиједиће будући министри којима буде додијељен овај посао.

Истина је да није лако руководити једним министарством, али исто тако је истина да постоје правила и смјернице које је потребно слиједити да би посао руковођења био што лакши, успјешнији и ефикаснији.

Нажалост, појединим министрима драже су биле странпутице и сваки други пут осим оног прописаног који је ишао у правцу боље будућности сваког становника БиХ. Полако им се ближи званични крај мандата, а њихов рад неће остати упамћен по бриљантности, срећи и весељу. Будући министри иностраних послова, одбране и безбједности имаће пуне руке посла. Требаће добро загријати столице и кренути "исправљати криве Дрине", како знају и умију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана