Рачуни под тепихом

Ведрана Кулага Симић

Институције БиХ надалеко су познате по енормним рачунима које годишње праве и броју радних књижица похрањених у њиховим ладицама, а резултата који би то оправдали, с друге стране, нема ни на видику.

На заједничком нивоу формирано је укупно 75 институција, међу којима су министарстава, агенције, канцеларије, институти, дирекције и тако даље, а у којима највише столица заузимају сарадници и савјетници за све и свашта и за које се стално “праве” нови послови.

То је потврдио и посљедњи циклус ревизорских извјештаја који је показао да су многи “заборавили” на правила оних који су им надређени или су неке само прилагодили својим потребама.

И ове години ревизори су исписали неколико стотина препорука како би се стање на многим адресама поправило, мада добар дио њих могу слободно да преписују из својих ранијих извјештаја јер још нису заживјеле на терену.

Поново се показало да је финансијска дисциплина испод задовољавајућег нивоа, да дио правилника и аката није до краја испоштовани јер превише је још рачуна који се не могу оправдати.

Одговорност је на ниским гранама и ревизори су давно упозорили, и били у праву када су нагласили да ситуација у институцијама на нивоу БиХ вуче на домино ефекат јер се укоријенило мишљење да ако онај први није претрпио никакве санкције због нетранспарентног трошења новца свих становника у овој земљи нити због непоштовања писаних правила неће, онда, ни онај други, ни трећи, пети, десети....

Истина је да је у неким институцијама дошло до побољшања, и то свакако треба похвалити, као што је и истина да многи службеници, односно они на пословима сарадника и савјетника раде свој посао најбоље што знају, али је исто тачно да су неки ту дошли више због познанстава и добрих веза. То се и може наслутити из притајеног намјештања конкурса, на шта су указали и ревизори који су утврдили да су различитим повученим потезима надлежни успијевали да на основу једног конкурса запослене више особа него што имају мјеста.

Ни у једној управи на цијелом свијету све коцкице нису на својим мјестима, али у БиХ их је превише на погрешном мјесту. Готово милијарду марака на ставци текућих издатака сваке године само на том нивоу власти одлази у џепове администрације те за покривање осталих рачуна, од телефонских па до оних за гориво, репрезентацију, одвојени живот па и посланички паушал за који нема јасне основе, а то није препрека и сваки мјесец редовно стиже на рачуне парламентараца у Сарајеву.

Ревизори су у неким случајевима били мало блажи него што је требало, и о томе треба да размисле у наредном циклусу, а на менаџментима је сада да добро проуче стање и препоруке те покажу да, за добробит свих, могу боље.

А то дефинитивно могу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана