Рачуни и резултати

Ведрана Кулага Симић

Заједнички ниво власти у БиХ годишње троши на стотине милиона марака, а готово свака анализа покаже да се неке ствари не мијењају и да појединци који држе касу у својим рукама раде како хоће, а не како налажу правила.

Да је тако, потврђују налази из прве групе ревизорских извјештаја за 2020. годину које је објелоданила Канцеларија за ревизију институција БиХ, а тек ће на видјело изаћи резултати за сва министарства, агенције, канцеларије, институције и друге и тада ће се видјети колико су сви заједно прихватили, усвојили и у дјело спровели претходне препоруке с циљем транспарентнијег и исправнијег понашања.

О транспарентности институција на том нивоу власти свашта се може рећи, али суштина је стала у најновију анализу Савјета министара управо о томе колико основних информација о свом раду дају управо они који живе од новца грађана у овој земљи. Реалност је и даље забрињавајућа.

Анализа званичних интернет страница институција БиХ је показала да још доста њих на тим “локацијама” нема све на једном мјесту, па чак ни имена и презимена кључних руководилаца, а на појединим адресама ни објашњења за које послове су надлежни.

Уз то, појединци су шкрти и на информацијама о томе колико новца имају у каси на годишњем нивоу и како га троше, шта су набављали и слично, док упоредо с том сликом стално причамо и заговарамо реформу јавне управе и одговорнији систем.

Далеко смо ми још од тога кад се подвуче црта.

Систем јавне управе на готово свим адресама у БиХ и даље је испод црте, а у његову поправку је “утопљено” на десетине милиона марака, што из буџета, што из разних реформских и донаторских фондова.

Брзином тог процеса нико не може бити задовољан, јер нема основа и тога су свјесни сви, само је питање колико заправо и има воље да се ситуација у том сектору поправи и да рачуни који стижу на наплату имају упориште у резултатима на терену. За сада то није тако. Новац се даје за све и свашта, а генерална слика није добра.

Многи се у овој земљи, на многим позицијама, морају уозбиљити и свој рад схватити као обавезу, а не забаву и добру зараду јер предуго трпимо тај луксуз. У данашње вријеме и интернет могућности које имамо морамо слиједити у корак, и зато је несхватљиво да бројне институције, па и јавне установе и предузећа на својим званичним интернет страницама немају ни те основне податке о себи, својим задацима, трошковима, набавкама, запосленима. А њих имају и те­ како.

И то не би можда било толико алармантно да су тај задатак добили јуче, са нагласком да буде данас спроведен у дјело. Не. Имали су мјесеце да поправе свој имиџ на интернету.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана