Рачун са народне грбаче

Ведрана Кулага Симић

Судови у БиХ затрпани су бројним предметима, а добар дио њих годинама скупља прашину док не добије епилог.

Посебан проблем представљају спорови у којима је мјесто на оптуженичкој клупи резервисано за оне који би требало да се држе закона и прописа које сами потписују, али пракса то и те како демантује готово свакодневно.

Анализа Високог судског и тужилачког савјета БиХ је показала да је држава актер сваког трећег судског спора, а ријеч о вртоглавим износима.

Ријеч је о тужбама које су поднесене против институција и јавних установа на свим нивоима власти у овој земљи у којима њихови радници траже своја права, махом исплате накнада из радног односа које су загарантоване прописима.

Те тужбе, али и и њихови епилози, који су готово увијек иду на адресу подносиоца, показују колико је срозан систем и да су одређена права сама мртва слова на папиру или у канти за отпатке.

Посљедњи пресјек стања на терену, када је ријеч о тужбама у којима се као тужени појављује јавни сектор, показао је да дио руководилаца не мари за раднике и да је то један од ријетких путева на којем у стопу прати колеге из реалног сектора.

Најгоре и најболније у цијелој тој причи јесте да ће коначни цех поново пасти на леђа обичних грађана, из чијих џепова ће бити плаћени трошкови спорова који се воде у судницама.

Опет ће управо они “ријешити” проблем и ставити тачку на те проблеме те показати колико су заправо закони у овој БиХ ту само на папиру и само да се, ето, похвалимо да их имамо.

Мјесецима додатно долива уље на ватру и то што тужбе против правосудних институција на нивоу БиХ пишу и добијају они који су у њима и примају плату, а то су судије, тужиоци и остало стручно особље. Своје послодавце туже јер никако да поштују одлуке о томе да и они имају право на одређене накнаде и тако умјесто да раде свој посао за друге, пишу себи тужбене захтјеве. И добијају их на крају, а цех туђих грешака плаћају порески обвезници, а у том реду су и обични грађани, који ни криви ни дужни постају жртва лошег система.

БиХ генерално има великих проблема са одржавањем датих обећања и не треба да буде чудно што међу грађанима преовладава став да су она масовно само предизборни или изборни трик с циљем доласка на власт или останка на њој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана