Путујући циркус

Жељка Домазет

Одавно је познато да бројни званичници институција на нивоу БиХ и те како воле да путују, па сваку прилику користе за разноразна путешествија, како у земљи, тако и иностранству.

Изузетак нису ни троје чланова Колегијума Представничког дома Парламента БиХ који су од почетка свог мандата обишли више од 60 различитих дестинација.

За та су путовања потрошили више од стотину хиљада марака, а о ефектима њихових састанака и посјећивања разних догађаја нити је упозната законодавна власт нити постоји било какав извјештај или констатација.

Мада би у институцијама БиХ, а поготово у оним које чине законодавну власт, требало да се води рачуна о сваком фенингу, циркуски караван на тим дестинацијама уз троје чланова Колегијума чинили су возачи, савјетници, шефови кабинета, преводиоци и друго особље. Занимљиво је да је у цијелој тој причи буџет највише арчио Младен Босић који долази из СДС-а, странке која је најгласнија када треба критиковати растрошност и јавашлук.

Да се путовало и на догађаје од којих законодавна власт нема никакве користи, говори и податак да се новац трошио и на одласке на отварање хотела, комеморације и канонизације. С друге стране, на дестинације на којима су се састајали предсједници парламената путовали су савјетници или шефови кабинета.

Нажалост, њих троје нису једини, а када се детаљније уђе у анализу ових путовања, није ни чудо да се често у јавности може чути како неки званичници не би видјели свијета да им није пала кашика у мед избором на одређене функције. Очигледно, једина корист је она лична, а о интересима становника већ одавно, изгледа, нико у овој земљи и не води рачуна.

Не буду ли се убудуће детаљно подносили извјештаји са бројних путовања на која одлазе званичници БиХ и дебело правдао сваки потрошени фенинг, ова земља ће и даље остати на маргинама свих демократских збивања, пуниће се само већ препуни џепови дебело плаћених и именованих и изабраних носилаца власти, народ ће бивати све сиромашнији, а напредак ће се замијенити већ добро уходаним назатком. Ако се ништа ускоро не промијени, нека нас не зачуди могућност да се на карти ове земље умјесто њеног назива нађе назив "путујући циркус".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана