Путуј ВСТС-у

Жељка Добрић
Путуј ВСТС-у

Група појединаца из Високог судског и тужилачког савјета БиХ на путовања по земљи и иностранству, како би спроводили реформу правосуђа, потрошили су 225.906 марака или 18.825 КМ мјесечно.

Као резултат тих путовања имамо закључке да се одређени предмети морају рјешавати приоритетно како не би застарјели, да се хитно морају рјешавати предмети ратних злочина и криминала, да се мора поштовати независност правосуђа и изградити повјерење у судове.

Да су за ове "савјете" морали да троше буџетске паре по бијелом свијету, вала нису! То им је могао рећи сваки лаик кога би зауставили на улици.

Путовања не би била проблем, када бисмо као резултат имали промјене набоље, а то није случај.

И на све критике или примједбе из ВСТС-а стижу захтјеви за више самосталности. У прилог томе говори и чињеница да од укупно 242 планиране активности у оквиру Стратегије за реформу сектора правде, ВСТС је лани реализовао њих 125.

У овој институцији нико не контролише ни на који начин се утврђују трошкови репрезентације, ко колико троши и да ли су ти трошкови оправдани.

Колико ли су страних стручњака морали да угосте да би потрошили силни новац и остали на истом нивоу знања?

О каквом ми онда повјерењу у правосуђе БиХ говоримо, када се врховна институција која треба да уведе реда у ту област и сама понаша бахато и никоме не одговара?

У ВСТС-у БиХ никада нису одговорили ни на питање о силним страним донацијама које су до сада потрошили, а ни послије њих не видјесмо неког помака. ВСТС око себе ствара затворени круг начином оцјењивања судија и тужилаца, начином њиховог избора, па и начином избора првих људи у правосудним институцијама.

Иако је из Републике Српске годинама упозоравано на недомаћинско трошење и новца и времена у правосудним институцијама БиХ, сви су се редом правили Енглези и пуштали машти на вољу када је о начинима трошења заједничког новца ријеч.

И гдје је ту правда? У Високом судском и тужилачком савјету није, то је једино сигурно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана